Стевану Којићу награда "Сава Шумановић"

Танјуг
Foto: илустрација

НОВИ САД - Мултимедијални умјетник из Новог Сада Никола Којић добитник је награде "Сава Шумановић" за ликовну умјетност на 26. Међународној изложби "Арт еxпо".

Награда у је данас уручена на Новосадском сајму у амбијенту изложбе "Секвенце војвођанске умјетности 20. вијека: Јожеф Ач, Бошко Петровић, Јован Солдатовић", коју је у Аули Новосадског сајма поставила галерија "Бел арт".

Лауреат је захвалио оснивачима и нагласио да му је изузетно задовољство што је баш он овогодишњи добитник тог признања.

"Врло добро знам ко су они који су пре мене добијали ову награду, с тога ми је част још већа. Ова награда је тако и постављена да инсистира на неким уметничким праксама које прате савремену уметност и савремене моменте и у том смислу се може повући паралела моје награде са претходним добитницима", казао је Којић.

Којић, који уједно ради и као предавач, оцијенио је да професорски рад вероватно и јесте најбоља позиција за уметничко стварање јер, према његовим ријечима, у комуникацији са младим уметницима, човјек остаје у току са савременом умјетношћу.

Чланица жирија и галеристкиња Весна Латиновић казала је да се жири при доношењу одлуке руководио чињеницом да је Којић један од најзапаженијих уметника средње генерације, да је већ дужи низ година значајно присутан на српској уметничкој сцени и да се бави компјутерско - технолошком уметношћу која је карактеристична времену доминантне медијализације, која производи нове и другачије односе међу људима и све више управља судбином човека нашег доба.

"Стеван Којић је своје садржинске, визуелно-обликовне и поетске намере дефинише персонализованим естетским системом који његову стваралачку мисао чини компактном, разложном и читљивом. Због тога Којићев вишегодишњи циклус мултимедијалних остварења прецизно насловњен "Самоодрживи системи апсурда", у ери глобалне медијализације, компјутеризације и ране роботике, прецизно разоткрива дух и карактер заланчаног односа појединац - друштво - технологија - природа", навела је Весна Латиновић.

Она је додала да су чланови жирија уочили да све своје мултимедијално структуиране инсталације Којић гради у кућним условима користећи ствари, технику и биљке којима је окружен. Према њеној оцени због свега тога "његова високотехнолошка уметност никада нема карактеристике некаквог утопистичког пројекта, него се ради о својеврсној потврди стварности, потпуно проживљене и проверене гестом који Којић препознаје, критички анализира, филозофира и разоткрива суштинске манифестације света и времена у коме живимо".

Она је навела и да умјетничко дјела Стевана Којића заслужује награду која носи име Саве Шумановића, јер је и сам Шумановић важио за умјетника који је трагао и налазио адекватне одговоре изазовима доба у којима је живео.

Оцјена жирија је и да Којић у својим остварењима на узбудљив и култивисан начин дефинише јасне естетске и етичке потенцијале своје уметности, као и да овај мултимедијални уметник из Новог Сада изналази адекватан израз ослањајући се на симхиотички спој природе и технологије, као и на сплет којим гради сасвим персонализоване уметничке структуре засноване на научним истинама.

Стеван Којић рођен је 1973. године у Кикинди, а дипломирао је и магистрирао на вајарском одсјеку Факултета ликовних уметности у Београду. Умјетности приступа кроз истраживање сложених интеррелација између уметности, друштва, науке и технологије, користећи могућности различитих медија, што његова умјетничка дјела чини интердисциплинарним на више начина.

Награда "Сава Шумановић" додељује се по 24. пут. Оснивачи награде су Новосадски сајам, Галерија "Бел Арт" и Центар за визуелну културу "Златно око". Неки од ранијих лауреата су, измађу осталих, и Драгомир Угрен, Мрђан Бајић, Здравко Мандић, Душан Оташевић, те Слободан Којић, Чедомир Васић и Марија Драгојловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана