Стеван Шербеџија: Волео бих да играм Раскољникова

Александра Маџар
Стеван Шербеџија: Волео бих да играм Раскољникова

Бањалука - Велика је ствар кад радите са добрим људима око себе. Налазили смо се раном зором и читали текст за представу "Каин" док се врата Академије умјетности не отворе.

Испричао је ово за "Глас Српске" млади и талентовани глумац Стеван Шербеџија, који је својим надахнућем, играјући лик Лазара у овој представи, освојио публику на "Аплауз фесту 2014".

Шербеџија је за ову улогу, момка са церебралном парализом, у којој је најснажнијим глумачким креацијама оживио све његове велике туге и мале радости, награђен "Златним аплаузом" на бањалучком "Аплауз фесту".

- Било је пуно тешкоћа, али још више вере и наде да ћемо успети. Сам текст Стамена Миловановића је био добар ослонац - казао је глумац.

Ову социјално-психолошку драму поставио је на сцену заједно са својим колегама са класе, Наташом Перић, Белиндом Божичковић и Владаном Поповићем.

- У почетку смо доста истраживали и дружили се са људима који имају проблем са инвалидитетом. Пуно њих је психички снажно и ведрог духа. Оно што не губе јесте нада која је огромна - истакао је Шербеџија.

Припремајући се за оживљавање овог комада, како каже, упознали су особе са инвалидитетом које имају више ведрине и вјере у живот него људи којима Бог није ускратио здравље и љепоту.

- Поставља се велико питање да ли је боље бити духовно слеп, а физички неодољив или физички спутан, а духовно озарен - додаје он.

Када је ријеч о позоришту, жеља му је да под свјетлима позорнице изнесе велике ликове.

- Волео бих да играм Раскољникова из "Злочина и казне", Освалда Алвинга из "Авета" Хенрика Ибзена... За таква остварења потребни су јаки редитељи који ће се бавити суштинским питањима, а не маскирати свој дилетантизам светлом, музиком и димном машином - рекао је Шербеџија.

Своју љубав према театру усмјерио је и на позоришну режију. Студент је друге године режије у класи професора Ненада Бојића.

- Велика је одговорност стварати нови свет на сцени. Издвајати суштину из стварности и претварати је у сценску реалност. Мој задатак је да постанем професионалац у овом послу, да се лишим сваког дилетантизма - казао је Шербеџија.

Тренутно је његово интересовање више усмјерено на проблеме које у себи носи позив режисера.

-  Надам се да ћу се подједнако бавити и глумом и режијом. Пуно ми је срце кад знам да ћу сарађивати са класићима и другим колегама са разних академија - рекао је Шербеџија.

Како каже, планирају да обнове представу "Кафаница, судница, лудница" по тексту Бране Црнчевића у режији Слободана Бранковића.

Фестивал

Осим Стевана Шербеџије, на "Аплауз фесту", који је завршен 27. марта у организацији бањалучког ДИС театра на позоришној сцени Дома омладине, награђени су и Амар Прља, Стефана Крстовић и Анандо Ченић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана