Стерија гарантује успјех

Александра Маџар
Стерија гарантује успјех

Бањалука - Формулу за успјешну представу која ће задовољити апетите публике тешко је пронаћи, али неоспорна је чињеница да се у посљедње вријеме домаћи редитељи и позоришта враћају дјелима великих српских писаца.

Познато је да се они који одлучују о репертоару често опредјељују за неку врсту новог позоришног "тренда", за књижевне класике. Јачину представи дају текстови великана српске књижевности.

Глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић истиче да су квалитетна драмска дјела незаобилазна на позоришним репертоарима.

- Наравно да ће се позоришта и редитељи увијек враћати провјереним српским писцима јер су они гаранција да представу можемо добро почети. Увијек постоји изазов у чињеници да радимо провјерене српске писце као што су Нушић, Поповић, Стерија, Ковачевић, Симовић - сматра она.

Зрнићева је остварила и улогу у комаду "Госпођа министарка" Бранислава Нушића, гдје се нашла раме уз раме са славном Светланом Бојковић.

Истиче да је можда најтеже направити представу за коју већ постоје мишљења јер су "сви, забога, познаваоци српског писца".

- Увијек на сцени треба оживљавати текстове добрих писаца, одакле год да долазе, који својим дјелима могу да понуде рјешења за проблеме које тиште људе данас - истакла је Зрнићева.

И млади редитељ из Србије Владан Ђурковић, који је на сцену националног театра Српске поставио Шекспирову "Укроћену горопад", каже да много више воли класичне српске комаде од савремених текстова.

- Уживам у томе да тражим разлог да комад стар по неколико векова оживим заједно са ансамблом. У тим ситуацијама свој посао доживљавам као детективски, с циљем да откријем све тајне које ми писац пружа и да га оживим. Сматрам да је већи изазов радити нешто што има временску и културолошку дистанцу - каже Ђурковић.

Најбољу оцјену за представе рађене по драмским комадима чувених српских писаца даје вјерна публика и врсни познаваоци театра који радо долазе да гледају ове представе. 

"Ожалошћена породица"

На репертоару Народног позоришта РС у новој сезони нашло се и дјело "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића, које режира Никола Пејаковић. Премијера је заказана за 24. децембар на великој сцени националног театра. Пејаковић је раније режирао Нушићевог "Народног посланика", који је у национални театар Српске привукао бројну публику, али и освојио награде на многим фестивалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана