Штекел: Запањујућа енергија и звук филхармоније у Београду

Танјуг
Foto: tanjug

БЕОГРАД - Њемачки виолончелиста Јулијан Штекел изјавио је да ће вечерас у Коларчевој задужбини извести једну од њему омиљених композиција за виолончело и оркестар "Шеломо" Ернеста Блоха са Београдском филхамонијом која је "у апсолутно најбољој форми са запањујућим диригентом Хосеином Пишкаром".

"Блохово дјело је заиста дубока музика са фантастичном оркестрацијом, тако да посетиоци могу очекивати стварно добар програм", рекао је Штекел агенцији Тањуг.

Поред Блоховог "Шелома“, Београдска филхармонија извешће вечерас у Коларцу и Сибелијусова дела "Ноћна вожња и свитање“ и Трећу симфонију, а Штекел каже да први пут има прилику да сарађује са младим Иранцем Пишкаром и већ након прве пробе мисли да су њих двојица "добар тим", а да оркестар "има такву позитивну енергију и фантастичан звук".

Штекел је први и до сада једини пут наступао са Београдском филхармонијом 2011. и каже да је "било лепо вратити се назад овом оркестру" у коме има неколико пријатеља и који гаје топло дочекао.

"Сећам се да смо свирали Дворжаков концерт за виолончело са диригентом Данијелом Рајскином, који је мој пријатељ. Претходни пут нисам упознао град идући само од хотела до дворане. Овај пут сам мало више шетао. Запањујућа је енергија овде! Врло оснажује. После два дана покупио сам доста добрих вибрација", рекао је Штекел.

Штекел признат је као један од водећих виолончелиста данашњице, награђиван престижним признањима и позитивним критикама широм света за своје маестралне, аутентичне интерпретације, редовно наступајући са водећим оркестрима и највећим диригентским именима,

Упитан постоје ли нека дела која још није стигао да одсвира а радо би то урадио, Штекел је рекао да је "срећном скоро па све стигао", мада има пар дела које би још остварио.

"У свијету постоји један Маунт Еверест, али има их више у нашим репертоарима. Пуним 40 година а у последњих 15 имао сам привилегију да свирам сва велика дела са оркестрима. Али живот је преда мном", рекао је музичар.

Упитан да ли га оптерећује што га неки сматрају за "суперстара" виолончела, Штекел је рекао да га не занимају налепнице већ да ради оно што воли и искрено изводи музику.

После београдског концерта Штекел путује кући где га чекају две ћерке чему се "баш радује", и истиче да је "прилично запослен" пошто му слиједи турнеја по Њемачкој, наступ у Амстердаму и Италији, рад са студентима у матичном Минхену.

"Када би се мијењали за послове, ви бисте мислили да је мој посао тежак и ја да је ваш. Потпуно сам прилагођен и желим овакав живот. Наравно, понекад радим превише, као многи. Мислимо да можемо још више, а на крају би требало да научимо да можда не би требало толико. Покушавам научити да не радим све", признао је Штекел.

Њемачки музичар је на крају додао да му је важан долазак у Београд јер је после две године ковид пандемије срећан да искуси "нешто другачије".

"Навикао сам да путујем по свИЈету и упознајем нове људе. То ми је важно. То волим!", закључио је Штекел.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана