Стари занати чувари традиције

Мирна Пијетловић
Стари занати чувари традиције

Бањалука - Амбијент у којем су радили стари мајстори стварајући својим умијећем, уз помоћ специјално дизајнираних алата, мноштво производа, дочаран је у реконструисаној сталној изложбеној поставци "Стари занати" Музеја Републике Српске у Бањалуци.

Укупно седам заната, које је на основу вишегодишњег истраживања на простору цијеле РС урадио музејски савјетник и етнолог Владимир Ђукановић, представљено је јавности на изложби која је отворена у четвртак увече у Музеју РС.

Бројним посјетиоцима ове културне институције, поред ове, приказане су још двије изложбене поставке које је приредила музејски савјетник Данијела Ђукановић, а ријеч је о дијеловима изложби "Змијањски вез" и "Кићење".

Када је ријеч о "Старим занатима", Ђукановић је указао да многи занати изумиру те да је на овај начин желио да од заборава сачува грнчарски, качарски, казанџијски, кујунџијски, ковачки, опанчарски и ћурчијски занат.

- Оно што се може закључити из ове поставке, некадашњи мајстори су на веома примитивним алатима израђивали скоро па умјетничка дјела, а то се нарочито види на накиту - казао је Ђукановић.

Напоменуо је да је поред старих заната, у сталној поставци приказана и дрворезбарија. У том дијелу поставке показао је како је обични сељак, чобан, док чува овце резбарио дрво и правио свакодневне употребне предмете који имају одређену умјетничку вриједност.

Етнолог Данијела Ђукановић, аутор "Змијањског веза" и "Кићења", рекла је да поставка чини карактеристичне оригиналне експонате змијањског веза - нематеријалног културног добра уврштеног на листу свјетске баштине УНЕСКО, који се преноси са генерације на генерацију.

- Овом поставком жељели смо да покажемо како змијањски вез, уз експонате изложбе "Кићење" на којој су представљене прегаче, накит и друге рукотворине, данас живе на својеврстан модеран начин, односно представили смо их као један вид преплитања традиционалног и модерног - истакла је Ђукановићева.

Ове поставке, које су дио програма обиљежавања Дана града Бањалука, отворио је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

- Сви посјетиоци, као и наши гости из пријатељских градова, имају прилику да прођу кроз историју нашег краја, да виде како се некада радило, како су људи живјели на овим просторима и шта су стварали - рекао је Гаврановић.

Отварању је присуствовала и делегација Куманова са Максимом Димитријевским на челу, као и велики број угледних личности из јавног и културног живота Бањалуке и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана