Станка Чобан лауреаткиња прве награде "Хероји наслеђа"

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Прва добитница годишње награде Европа Ностре "Хероји наслеђа" за лични допринос у области наслеђа је Станка Чобан, а награда је додијељена у оквиру обиљежавања овогодишње манифестације Дани европске баштине, у сарадњи Европе Ностре Србије и Делегације Европске уније у Србији.

Награда, коју ова организације први пут додјељује у Србији, припала је овогодишњој хероини Чобан, из "Дидине куће" у Бачу, за упоран и предан рад на очувању нематеријалног и материјалног културног насљеђа и резултата постигнутих изван институционалне бриге о насљеђу.

Наиме, "Дидина кућа" представља етно кућу коју је Чобан основала 2009. године, а у питању је родитељска кућа оуна шокачке ношње, старог уникатног намештаја и "мајчиног и бакиног мираза".

Свeчaна додјела награде биће уприличена на посебној свечаности у новембру 2022. године у Београду.

Предсједница жирија који је изабрао прву добитницу ове награде била је проф. др Ирина Суботић, историчарка умјетности и предсједница Европа Ностре Србије, у жирију су били и Драган Мићановић, глумац и члан Југословенског драмског позоришта, Пол-Анри Пресе, шеф одјељења за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији, др Катари на Живановић, музеолог и херитолог, шефица Галерије САНУ, доц. др Вишња Кисић, предавач на UNESCO Мастер програму за културну политику и менаџмент Универзитета умјетности у Београду и гостујући предавач на Универзитету Лион 2.

"Значај годишње награде за лични допринос у области очувања баштине, под називом "Хероји наслеђа", видимо у чињеници да у јавности остају неуочени бројни индивидуални или групни напори који се на мирко плану спроводе широм Србије у жељи да се сачувају трагови и материјалног и нематеријалног наслеђа", поручила је председница жирија проф. др Суботић.

Генерална секретарка Европа Ностре и секретарка жирија Весна Маријановић истакла је велику радост и понос поводом прве додјеле ове награде у Србији.

"Дидина кућа сада већ широко позната грађанима Бача, посетиоцима и стручњацима, постала је мала институција која сведочи о културној разноликости и заборављеним обичајима у Србији. Са великим поносом нашу награду додељујемо овој изузетној жени са надом да ћемо скренути пашњу јавности на појединце који инспиришу друштво, локалне заједнице... и значај који културно наслеђе има за данашње генерације", рекла је Маријановић.

Дани европске баштине 2022. године организовани су под темом "Одрживо наслеђе" и широм Европе се одржавају од 10. до 18. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана