Станић: Публика емотивно реаговала серију "Нобеловац"

Танјуг
Станић: Публика емотивно реаговала серију "Нобеловац"

САРАЈЕВО– Прве двије епизоде серије "Нобеловац" у продукцији РТС-а, приказане су претпремијерно у оквиру програма "Авант премиере" на Сарајево филм фестивалу, а глумац и редитељ серије Тихомир Станић рекао је данас на конференцији за медије да је публика емотивно реаговала после одгледаних епизода.

Станић је нагласио да је  ауторска екипа писала седам година сценарио за ТВ формат о нобеловцу Иви Андрићу.

Према његовим ријечима, у роману "На Дрини ћуприја" Андрић прича о Мехмед Паши који има "црну пругу у души и која га инспирише да сагради мост".

-Иван Велисављевић и ја смо пре осам или девет година седели у башти хотела "Москва" где је и Андрић често седео и тада смо један другом дали задатак да ћемо да пробамо да пронађемо шта је та црна пруга у Андрићевим грудима која га тера да ствара -објаснио је Станић, који је истакао да је због љевичарских политичких схватања Велисављевића одлучио да му повјери њему улогу сценаристе.

Један од аутора серије "Нобеловац" која ће бити приказана у осам епизода, Иван Велисављевић оцијенио је досадашње адаптације Андрићевог књижевног дјела неуспјелим.

-Студирајући књижевност у Београду и Загребу размишљао сам о проблему адаптације јер се говорило да су Андрићева дела немогућа за драматизацију и пројекцију. Нама се учинило супротно - рекао је сценариста и додао да су убацили у серију причу о његовом животу да би серија постала "драмски интригантна"

У ТВ серији "Нобеловц" поред Станића, улоге тумаче и Игор Јуринић, Владан Гајовић, Бранка Петрић и други, а у улози Андрићеве жене, Милице Бабић Андрић, нашла се Селма Алиспахић.

Глумица је нагласила да је Станићев позив да игра у серији "Нобеловац" изненадио.

-Прочитала сам у даху сценарио за серију. Сита сам различитих тумачења улоге Андрићеве супруге у његовом животу. Дивно је и што ми је Тихомир Станић указао прилику да играм Милицу Бабић Андрић - рекла је Алиспахић.

Према ријечима Пабла Фера, директора фотографије серије "Нобеловац" доста времена је провео у ослушкивању редитеља како би утврдио  какав "визуелни карактер серија треба да садржи".

-Ту се као специфична реч издвојила параноја... Затим, доста сенки и доста мистерија у самој слици...Та 1961.година је представљена као садашњост и у оквиру документарног приказа.  Прошлост и Андрћева сећања сликана су са пуно боја  - рекао је Феро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана