Стака Скендерова - име за писменост и хуманост

Александра Глишић
Стака Скендерова - име за писменост и хуманост

БАЊАЛУКА - Успомене на прву учитељицу у БиХ Хаџи Стаку Скендерову оживљене су у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, гдје је посјетиоцима доступна изложба посвећена овој снажној и јединственој жени.

Стака Скендерова отворила је у октобру 1858. године школу за дјевојчице (Дјевојачка школа Стаке Скендерове) у Сарајеву. Интересантно је да су школарину плаћала само дјеца богатијих родитеља, док је за остале школовање (укључујући сав материјал потребан за разне врсте ручних радова и уџбенике) било бесплатно. Иако су најбогатији трговци бојкотовали школу и нису слали своје кћери, прије свега "јер то није за женску дјецу", то је није зауставило. Школа је у почетку имала три, а касније пет разреда. На крају школске године полагали су се и годишњи испити, којима су, поред родитеља, присуствовали и представници власти и конзули. Из ове су школе изашле и прве бх. учитељице.

Директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић подсјећа да је "Хаџи Стака Скендерова и српска култура у БиХ" назив двогодишњег пројекта који је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије.

- Настојимо да освијетлимо ликове из културне историје Срба у БиХ, а међу њима је и Хаџи Стака Скендерова. Оно што желимо радећи овакве пројекте је да поред изложби и пратећих каталога оставимо видљив траг у публикацијама и зборницима - каже Петровић-Зечић.

Уз изложбу је урађен свеобухватан тематски зборник са библиографијом, односно проширеном библиографијом радова о Хаџи Стаки Скендеровој.

- Личност из 19. вијека, Хаџи Стака Скендерова показује нам како у борби за опште добро не постоје лични интереси. Она је насупрот свим ограничењима тог доба успјела да уради оно што би сигурно и у данашње вријеме био велики посао за једну жену на Балкану - истиче Петровић-Зечић.

Ауторке изложбе су Јелена В. Јањић, Ксенија В. Мељчакова, Биљана Бабић и Наталија Милаковић.

Књижевница испред свог времена

За Хаџи Стаку Скендерову говорили су да је учитељица испред свог времена. Као прва књижевница у Сарајеву написала је дјело "Љетопис Босне". Била је веома побожна, а забиљежено је да је посјетила Христов гроб у Јерусалиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана