Преминуо доајен српског позоришта Дејан Мијач

Бранислав Предојевић
Преминуо доајен српског позоришта Дејан Мијач

БЕОГРАД- Прослављени српски позоришни режисер и академик Дејан Мијач преминуо је у Београду у 86. години живота.

Рођен је 17. априла 1934. године у Бијељини, а режију је студирао на Академији за позоришну уметност у Београду. Био је редитељ Народног позоришта Тузла и Српског народног позоришта у Новом Саду.

Био је професор режије на Факултету драмских уметности у Београду од 1972. до 1997. године. Режирао је на многим сценама у Југославији, а посебно у Новом Саду (око 40 режија), Београду, Загребу, Сомбору и Нишу.

Мијач је био академик САНУ од 2021. године. Током каријере режирао је бројне представе а данас класике домаћег театра попут комада:  "Покондирена тиква", "Женидба и удадба", "Пучина", "Путујуће позориште Шопаловић", "Чудо у Шаргану", "Скакавци" и бројне друге представе.

Огроман је и вишезначајан опус који данас носи Мијачев потпис – у једној од најпролазнијих и најнеухватљивијих умјетности оставио је дубок траг кроз 174 представе које је режирао.

 У каријери дугој више од шест деценија Мијач је режирао домаћа и свјетска класична драмска дјела, а на плану њиховог тумачења увео је врсту модернизма који никада није био наметљив или спољашне пририоде, због чега му је до данас остала одредница да је својим духом “најмлађи редитељ” српског позоришта.

На плану савременог тумачења националне драмске класике, прије свега драмског опуса Јована Стерије Поповића, Мијач је реконцептуализовао идејни и вриједносни оквир његовог дјела – из традиционалног помјерио га је у савремени концепт, и његова антологијска поставка "Покондирене тикве" из 1973. отворила је сасвим ново поглавље у тумачењу Стерије и утицала је на наредне генерације позоришних аутора.

Са истим духом и енергијом Мијач је режирао и савремене драме, отварајући и у њима нове перспективе у глуми, а многи наши уважени глумци јавно су изјављивали да се њихове каријере могу подијелити на прије и послије сарадње с њим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана