Српског Толстоја су одбранила његова дјела

Срна
Српског Толстоја су одбранила његова дјела

Београд- Добрица Ћосић био је српски Толстој из Велике Дренове и писац кога су његова дјела одбранила од свих напада у прошлости и одбраниће га од заборава у будућности, поручено је на омажу писцу који је поводом годишњице његове смрти уприличен данас у Београду.

На овом скупу представљена је и монографија “Огледало Добрице Ћосића” Миливоја Павловића, који је нагласио да је у монографији садржано низ интервјуа, чланака и размишљања које је током 45 година урадио са Ћосићем и која ће поштоваоцима додатно приближити личност великог писца.

“Две недеље пред смрт вратио ми је са читања исправљен овај рукопис и поручио жако нисмо Обилић нисмо ни Бранковић и истрајавамо, ако имате где - штампајтеж”, подсјетио је Павловић на ријечи писца.

Генерални директор компаније “Вечерње новости” Ратко Дмитровић рекао је да није имао ниједну дилему да ли да штампа рукопис када му је понуђен, јер, како је рекао, Ћосић је био један од оних “колосалних храстова српске културе” чији је одлазак направио толику празнину да постоји бојазан да она неће моћи бити попуњена.

“Добрица Ћосић је остао и остаће док је свести и поимање културе и части. Бојим се да не знам ко би могао да попуни ту провалију која је остала након њега и још неколико великих људи који су нас напустили и постане мост који ће српски народ одвести у будућност”, рекао је Дмитровић.

Дописни члан САНУ Миро Вуксановић рекао је да и после годину дана од Ћосићеве смрти српски народ очекује да чује шта ће он рећи и да га подучи како да остане и траје.

“У овој књизи која је пред нама сазнаћемо о Ћосићу и оно што нисмо знали, али пре свега упознати бегунца који се никад није крио и бежао из своје куће - Србије”, рекао је Вуксановић.

Пјесник Милован Витезовић рекао је да је Ћосић био најнападанији српски писац због политичких разлога у историји, али да га је увијек и од сваког одбранила његова литература.

Он је истакао да је са Ћосићем “друговао” још од времена када је као матурант Ужичке гимназије матурирао на његовом роману “Далеко је сунце” и нагласио да се са правом може рећи да су Ћосић и његово дјело остали изнад свега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана