Српско пјевачко друштво Јединство: Гласом освајају Италију и Словенију

Александра Маџар
Српско пјевачко друштво Јединство: Гласом освајају Италију и Словенију

Бањалука - Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" отпутовао је на концертну турнеју у Италију и Словенију, гдје ће, по ко зна који пут, чланови хора показати свој таленат.

У оквиру гостовања у Италији и Словенији, која се завршавају 25. марта, хор ће одржати концерте у Вићенци, Рива дел Гарди, Лимонеу, Арку и Љубљани.

- У Рива дел Гарди такмичићемо се на Међународном хорском фестивалу у категоријама свјетовне и духовне музике - рекао је диригент хора Немања Савић, под чијом ће палицом и овај пут хор наступити.

Подсјетио је да је хор прошле године остварио изузетно успјешне концерте и гостовања у Швајцарској, Словачкој, Аустрији и Сједињеним Америчким Државама.

- Ове године је, такође планирана богата концертна активност у Бањалуци, Републици Српској, БиХ и иностранству - додао је он.

Мјешовити хор СПД "Јединство" основан је 1893. године и у својој богатој историји остварио је бројне успјехе, концерте, гостовања у већини европских земаља, а Савић је подсјетио да је хор стигао и до далеких земаља, као што су Русија, Кина и САД.

Хор је добитник многих признања, великог броја првих награда на међународним фестивалима, а носилац је "Плакете града Бањалука" и три висока одликовања, "Ордена Светог Саве", "Ордена Његоша", "Ордена Светог Андреја", што их на сваком путовању додатно мотивише да дају свој максимум и на најбољи начин донесу композиције из њиховог репертоара духовне и свјетовне музике. Познато је да на скоро свим концертима наступају и солисти, те да чланови сваки пут припремају и неке новитете, да би освјежили репертоар.

Прошла година остаће запамћена по турнеји у Америци, јер је то био први пут у 120 година постојања да је хор позван да одржи турнеју у Сједињеним Америчким Државама. Чланови хора и диригент Немања Савић били су веома поносни што се српска пјесма чула и преко океана, а по чему ће ова година остати запамћена, још се не зна. Сигурно је да "Јединство" са својим пјевачким могућностима никада не разочара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана