Српско народно позориште у Новом Саду: У петак отварање 160. оперске сезоне

Srna
Српско народно позориште у Новом Саду: У петак отварање 160. оперске сезоне

НОВИ САД - Опера новосадског Српског народно позориште отвориће 160. јубиларну сезону у петак, 28. августа, коцертом "Приче које покрећу", на којем ће више од 40 музичара и девет солиста Опере извести ванвременска дјела оперских класика, најављено је данас из овог позоришта. Концерт ће бити одржан на отвореном, на платоу испред Српског народног позоришта, са почетком у 20.30 часова.

На истом мјесту, али 29. маја, Опера је концертом завршила 159. сезону послије више од два мјесеца рада "на дистанци" у вријеме ванредног стања изаваног пандемијом вируса корона.

Директор Опере Александар Станков рекао је да је припремљен амбициозан репертоар који ће у нешто више од сат времена показати шта је Опера Српског народног позоришта, али и шта је чека наредне сезоне.

Станков је додао да је ова година указала Опери да мора бити иновативна.

"Ова година научила нас је да морамо бити иновативни, те да се морамо прилагођавати времену и условима. Посебно да морамо склапати партнерства са друштвено одговорним компанијама које ће подржати културу и када цео свет стане", истакао је Станков и указао да ће због тога бити неопходна и потпуна реорганизација посла у Опери, као и услова извођења и проба.

Према његовим ријечима, Опера је у ванредном стању и током пандемије вируса корона показала да култура не смије стати ни у каквим околностима.

"Све што смо радили током ванредног стања и пандемије још једном нам је показало да култура не сме да стане и да она мора пронаћи пут до публике и у најтежим условима", поручио је Станков.

Концерт је организован, прије свега, за здравствене раднике из цијеле Војводине, за које су резервисана мјеста на самом платоу испред Српског народног позоришта.

Музичари и солисти оживјеће приче Бизеове "Кармен" кроз чувену арију тореадора, потом ће публику провести кроз "Лабудово језеро", све до "Трубадура" или "Фауста", који је засијао прошле оперске сезоне.

Предвиђено је да концерт траје више од један час, а публику ће водити три диригента и то Александар Којић, Ана Зорана Брајевић и гост из Аргентине, Луиз Горелик, који је 2008. године већ дириговао у Српском народном позоришту.

Позната италијанска канцона "Бела ћао", у извођењу Опере Српског народног позоришта, обишла је свијет током пандемије вируса корона.

Опера Српског народног позоришта је у вријеме пандемије читав Нови Сад и његове квартове претварала у мале позорнице, на одушевљење публике на прозорима, терасама и улицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана