Српски модни фотограф Павел Сурови освојио 100 медаља у само три мјесеца

ГС
Српски модни фотограф Павел Сурови освојио 100 медаља у само три мјесеца

Српски модни фотограф Павел Сурови из Кисача остварио је невјероватан успјех на међународним фотографским умјетничким такмичењима презентујући Србију - успио је само за три мјесеца да са својим умјетничким фотографијама освоји чак 23 златних медаља широм свијета.

Поред златних медаља српски фотограф Павел Сурови је освојио и 30 сребрних и више од 30 бронзаних медаља и на стотину похвала.

Два пута је заредом је проглашем за најбољег модног фотографа у Русији на међународном ИБЕФФ Етно мода фестивалу.

Проглашен је за најбољег фотографа портрета у Чешкој на међународном фото салону Бохемија у Прагу.

У Словенији је добитник златне медаље Фото савеза Словеније у категорији серија и проглашен најбољим аутором и фотографом 23. Цељског фото салона.

На међународним фото такичењима у умјетничкој фотографији Белгији и Грузији је узео по 2 златне медаље у 2 фото категорије колорна и црно бијела фотографија.

Освојио је још безброј медаља у Француској, Црној Гори, Бугарској, Словенији, Хрватској, Албанији, Турској, Кипру, Сјеверној Македонији, Исланду, Никарагви...

„Поносан сам што представљам Србију у најбољем светлу на сваком светским престижном фотографским такмичењима. Ово је велики успех за Србију, српске народне ношње, али и моју креативност која је успела да прескочи локалне стероитипе, традиционалистички поглед на народну ношњу и креативне државне границе.

Највише сам поносан што ове фотографије у народним ношњама презентују Културни центра Кисач, Град Нови Сад, Европску престоницу културе - Нови Сад 2022 и Србију широм света! То је један нови свет Балкана између духовног и светског. Хвала Граду Новом Саду и Фондацији Европска престоница културе Нови Сад 2022 што су веровали у моју нову визију приказивања народних ношњи Балкана." - изјавио је српски модни фотограф.

Све побједничке фотографије Павела Суровог су из његовог умјетничког опуса "Корона" и "Трон" које је успио да створи у вријеме пандемије и прошле године.

На својим умјетничким фотографија Павел Сурови нам кроз традицију, приче, митове, бајке и фикцију приказује управо то што сматра највриједнијим за један народ а то је материјално и нематеријално културно насљеђе народа Балкана.

Највише награђиване су му фотографије српских ратница, анђела, светица, грофица и краљица. Његове победничке фотографије носе називе Темпларка, Вориорка, Бели Анђео, Арханђел Михаило, Света Тереза, Марија Магдалена, грофица Батори, краљица Короне...

Као модни фотограф Павел Сурови се у свом раду није се фокусирао на фотографисање савремених модних креације него управо на народну ношњу Срба из цијелог региона, Словака, Мађара, Русина, Хрвата, Буњеваца, Румуна, Турака.

У свом раду као фотограф користи модну фотографију као начин да изрази својску естетику и форму а као умјетнички израз користи алегорије. Познат је по томе да све ради сам од идеје преко креирања концепта, сценографије, одабира народних ношњи па све до финалне реализације, фотографисања и ретуширање све је то лично његово ђело.

Послије свих освојених награда српски фотограф Павел Сурови почео је да фотографише нови опус под називом П.С. Мира Брка.

Назив представља т.ј. спој два умјетника и свијета Павела Суровог и Мире Бртке.

Мира Брткова је једна од најпознатијним мултидисциплинарних умјетница у Србији, али и у свијету.

Позната је као успјешна ликовна умјетница, модна креаторка, позоришна и филмска редитељка која је иза себе оставила велики опус умјетничких дијела у различитим дисциплинама.

Сурови се фокусира у овом пројекту на модне креације Мире Брткове, т.ј. њене надалеко познате хаљине, које интерпретира из свог естетског и филозофског угла али и покушава да интерпретира и објасни Мирину перспективу стварања хаљина.

Преко фотографије додаје свакој хаљини контекст и душу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана