Српски филмови освајају биоскопе

Александра Маџар
Српски филмови освајају биоскопе

Бањалука - Српски филмови све чешће имају пројекције у биоскопима широм свијета и добијају позитивне оцјене публике и стручњака из свијета седме умјетности.

- Све мале кинематографије имају проблем видљивости на светској сцени. Други проблем је непостојање озбиљне филмске инфраструктуре у српском филму - казала је Мила Турајлић, редитељ из Београда.

Њен документарац "Синема комунисто" освојио је европско тржиште, а страни медији окарактерисали су је као редитеља и сценаристу филмског хита.

Филм о историји југословенске кинематографије, али и уопште Југославије, приказан је у Српском културном центру у Паризу, као и на турнеји по америчким универзитетима, у Мичигену, Чикагу, на Јејлу и Харварду.

 - Новац за филм скупили смо колико у Србији толико и у иностранству, тако да смо од почетка знали да правимо причу за страну публику. Када знате да снимате филм који мора бити разумљив гледаоцу у Оклахоми и у Јужној Африци, то јако утиче на начин на који пишете причу - истакла је Турајлићева.

Указала је на предност развијених културних центара, који, осим што се баве администрацијом конкурса који финансирају филмове, врло озбиљно раде и на промоцији тих остварења у иностранству и на фестивалима.

- Код нас је то тек почело да заживљава, у том смислу да Филмски центар Србије активнији промовише српске филмове. Ове године су први пут довели представнике великих филмских фестивала у Београд да погледају оно што се тренутно припрема у Србији - нагласила је Турајлићева.

Сматра да се редитељи, уколико желе да изађу на међународну сцену, морају почети бавити темама које нису само локалне.

- Важно је правити филмове о ономе што се дешава код нас, али мора да се обрати пажња на универзалну комуникацију са страном публиком - објаснила је Турајлићева.

Она припрема нову филмску причу "Друга страна свега", а премијеру је најавила за 2015. годину.

"Мамарош"

Редитељ филма "Мамарош", који је сниман у копродукцији Србије, Њемачке и Мађарске, Момчило Мрдаковић истакао је да је, поред српског спорта, српски филм нешто најбоље што одлази у свијет. "Мамарош" је свјетску премијеру имао 25. јуна ове године на Филмском фестивалу у Москви и први је српски филм чија је права за телевизијско приказивање у 37 земаља откупила телевизија HBO.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана