Српска учествује на сајму у Солуну

Александра Маџар
Српска учествује на сајму у Солуну

Бањалука - Књижевници Ранко Рисојевић, Недељко Зеленовић, Ружица Комар и Предраг Бојић представиће Републику Српску на Међународном сајму књига у Солуну, који почиње у четвртак и траје до 19. маја.

Ово је други пут да Република Српска представља књижевну сцену на сајму у Солуну у организацији Министарства просвјете и културе РС, у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком РС .

Програм на штанду Републике Српске почеће у суботу, 18. маја, у 12 часова промоцијом књиге “Премошћење”, која представља избор из савремене књижевности РС и обухвата поезију и прозу десет српских књижевника.

- Осим сајмова у Лајпцигу, Београду, Новом Саду и Бањалуци, Солун је важно културно мјесто на мапи Министарства просвјете и културе Републике Српске у домену издаваштва и сајмова. Ове године биће значајно и присуство Удружења књижевника Српске - рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабyија.

Истакао је да учешће да регионалним скуповима доприноси развоју и унапређењу културне сарадње Републике Српске са другим државама и промовише српске културне вриједности.

- Овај сајам је веома интересантан за Српску, јер Грчка спроводи један веома занимљив пројекат “Децентрализација културе”, у оквиру којег је активирала овај сајам, који је јако добро посјећен - казао је Мутабyија.

Виши стручни сарадник за издаваштво и књижевност у Министарству просвјете и културе РС Данијела Павловић нагласила је да ће се у оквиру представљања Српске на сајму у Солуну посебан акценат ставити на значајно издање Завода за уyбенике и наставна средства.

Ријеч је о “Лексикону српских писаца у БиХ”, који је приредио доктор Дејан Ђуричковић.

- На прошлогодишњем сајму земља у фокусу је била Србија и тада је препознат значај представљања РС на овом сајму. Блискост наших култура је један од главних разлога што влада интересовање за наше књижевно стваралаштво, али за и нашу културу и умјетност уопште - додала је Павловићева.

Књижевници из Републике Српске имаће прилику да учествују у различитим програмима сајма и представљају своју поезију, а Ранко Рисојевић одржаће излагање на тему “Специфичности српске књижевности у БиХ”.

Књижевник и уредник културног програма Народне и универзитетске библиотеке РС, као и уредник издања “Премошћење”, Тања Ступар-Трифуновић објаснила је да се у овом двојезичном издању може пронаћи поезија и проза десет аутора, међу којима су и они писци који нису најприсутнији на српској књижевној сцени.

Аутори

- Читаоци “Премошћења” имаће прилику да се упознају са поезијом и прозом Миладина Берића, Бранка Брђанина Бајовића, Златка Јурића, Боре Капетановића, Михајла Орловића, Љиљане Лалић, Недељка Зеленовића, Ружице Комар, Предрага Бојића и Ранка Рисојевића - казала Тања Ступар-Трифуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана