Српска се књигом бори за истину

РТРС
Српска се књигом бори за истину

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у петак у Београду да Република Српска може без оклијевања и стида да говори о свом учешћу у историји и да је истина њено најјаче оружје, јавила је Срна.

Додик је у обраћању приликом посјете београдском сајму књига, гдје је представљен штанд Републике Српске у знаку обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, рекао да је веома важно да се Српска, као незаобилазан регионални партнер, представља на овом сајму и писаном ријечју бори за истину.

Додао је да је идућа година, када се обиљежава стотину година од почетка Првог свјетског рата, за Републику Српску веома важна и да је Српска опредијељена да се на све начине, а посебно кроз књигу и образовање, бори за истину.

- Зато је веома важно бити овдје и бићемо ту и идуће године - нагласио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је увијек фасцинантно када неко преточи мисао у књижевно дјело и да јој је због тога драго што се Српска представља на београдском сајму књига.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић предсједнику и премијеру Српске поклонио је "Сабрана дјела" Пере Слијепчевића, заједничко издање Академије наука и умјетности РС и Света књиге "Ћосовић" из Београда. Посјету сајму Додик и Цвијановићева наставили су обиласком штандова издавача из Републике Српске, али су посјетили и остале штандове.

Промоције нових издања Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, као и дјела СПКД "Просвјета", обиљежиле су пети дан београдског сајма књига на штанду РС. "Просвјета" је представила часопис "Нова зора", као и књиге "Заборављени књижевници" Горана Максимовића и "У одбрану српске ћирилице" Милоша Ковачевића. Љубитељи књижевности могли су да виде и календар "Просвјета 2013", који је приредио академик Војислав Максимовић. О новим издањима "Просвјете" говорили су Никола Асановић, Горан Максимовић, Милош Ковачевић, Војислав Максимовић и Радослав Братић. Такође, на сајму су представљени зборници радова о Иви Андрићу и Бранку Ћопићу.

Књижевница Стевка Козић-Прерадовић на штанду РС промовисала је књигу поезије "Два неба" са којом је ставила печат на своју четрдестогодишњу каријеру. Одржано је и књижевно вече "Код стуба истине: п(ј)есници из Србије, Српске, Црне Горе и расијања".

"Повеља успјеха"

Свечано уручење "Повеље успјеха" издавачу најтраженије књиге из Републике Српске на овогодишњем београдском сајму биће одржано у суботу у 14.30 часова. Осим тога, у суботу ће на штанду РС бити представљено више издања књижевника из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана