Српска пјесма одјекнула у Швајцарској

Александра Маџар
Српска пјесма одјекнула у Швајцарској

Бањалука - Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" са лијепим успоменама вратио се са швајцарске турнеје, гдје су од 21. до 26. маја одржавали концерте, уживали, обилазили знаменитости и, као и увијек, остављали невјероватан утисак на публику гдје год да су наступали.

- Први цјеловечерњи концерт одржали смо у римокатоличкој цркви у Луцерну, гдје смо се представили избором из свог стандардног репертоара духовне и свјетовне музике - рекао је диригент хора Немања Савић.

На концертима су моћ својих гласова показали сопрани Каролина Михајловић, Петра Голубовић и баритон Лазар Радоја.

Послије Луцерна, прича Савић, услиједио је одлазак у Цирих, гдје су у храму Успење пресвете Богородице одржали такође цјеловечерњи концерт за српске вјернике.

- Тај наступ био је оријентисан на домаће ауторе избором из духовног и свјетовног репертоара са нашим солистима. У недјељу у јутарњим часовима пјевали смо на литургији у цркви Светог Ћирила и Методија у једном мањем мјесту близу града Берна - додао је Савић.

Потом је услиједио концерт у Старокатоличкој катедрали у Берну, а послије тога у једној великој и лијепој протестантској цркви.

- Реакције публике биле су више него изванредне, а пријем јако пријатан. Посебно су нам се обрадовали наши људи који живе и раде у овим срединама, јер су они великим дијелом били у публици. Послије сваког концерта услиједили су многобројни комплименти - истакао је Савић.

На концерту у Старокатоличкој катедрали у Берну, испричао је Савић, био је присутан и амбасадор БиХ Боро Бронза, који није крио понос и срећу што је хор ту и што на такав начин представља Бањалуку, Републику Српску и БиХ.

Концерти у Братислави

- У јулу од 8. до 12. већ нас очекује пут у главни град Словачке, на Међународни хорски фестивал. Прије неколико година побиједили смо на овом фестивалу, а сада су нас организатори позвали да свако вече, ван такмичарског дијела програма, наступамо за публику и учеснике - рекао је Немања Савић, који је уједно и члан жирија овог фестивала у Братислави.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана