Српска на београдском сајму књига представља 134 наслова

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - На овогодишњем 67. Међународном београдском сајму књига, који се одржава од 19. до 27. октобра, Република Српска биће представљена са 134 наслова на 47 промоција, рекао је Срни шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Цицовић је истакао да 14. репрезентативни наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига Представништво организује под слоганом “Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашег рода и језика”, који је позајмљен из првог броја листа “Отаџбина” Петра Кочића из 1907. године.

“Жеља нам је да се и на овој престижној смотри књижевности и знања још једном нагласи значај његовања и очувања српског језика и писма, саборности и јединства као најстабилнијих ослонаца у трајању и напретку народа и државе”, рекао је Цицовић.

Он је напоменуо да ће бити представљене књиге које су издавачи, писци и научници из Републике Српске објавили између двије сајамске манифестације, те позвао све да посјете штанд Српске и присуствују промоцијама.

Свечано отварање наступа Републике Српске на најпопуларнијем сајму књига у овом дијелу свијета биће у понеђељак, 21. октобра, у 12.00 часова, када се, након уводне ријечи Цицовића, очекују пригодне бесједе министра просвјете и културе Републике Српске Жељке Стојичић и министра културе Србије Николе Селаковића.

Након тога у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма планиран је кратак умјетнички музичко-сценски програм.

Књиге из Републике Српске биће промовисане у сали за промоције “Васко Попа” у сриједу и четвртак, 23. и 24. октобра. На штанду Републике Српске у хали два, нивоу А, промоције почињу у понеђељак, 21. октобра, у 14.00 часова, а завршавају се у суботу, 26. октобра, у 19.00 часова.

На штанду Републике Српске биће одржано и традиционално пјесничко вече аутора из Српске, Србије, Црне Горе и расијања у четвртак, 24. октобра, у 18.00 часова. Представништво ће на крају Сајма уручити посебно признање “Повељу успјеха” издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске у суботу, 26. октобра, у 12.00 часова.

ВЕЛИКИ БРОЈ ПРОМОЦИЈА ИЗДАЊА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

На штанду Републике Српске прва промоција биће у понедељак, 21. октобра, у 14.00 часова, када ће бити представљена књига “Крај бала вампира” аутора Милана ЛЈепојевића, у издању предузећа “Графид” из Бањалуке.

Представништво Републике Српске у Србији, Етнографски институт Српске академије наука и уметности и Представништво Републике Српске у Грчкој на Сајму ће представити своје издање “Невидљиви хероји Грчке” аутора Гордане Благојевић.

Ове године на Сајму ће се представити и Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске издањима “Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/” аутора руског академика Јелене Гускове, “Битка за Сребреницу – рат за цивилизацију” и дигитално издање “Генеза Муслиманског братства и радикалног ислама у БиХ” аутора Душана Павловића.

Академија наука и умјетности Републике Српске представиће Зборник радова са Научног скупа “30 година Републике Српске”, “Изабрана ђела Рајка Кузмановића у 12 књига”, монографију “Агроекономски аспекти одрживог развоја пољопривреде” /10. књига из едиције “Одрживи развој и управљање ресурсима Републике Српске”/, зборник радова са Међународне конференције “Савремени материјали 2023” и нове бројеве часописа “Контемпорари материјалс” /сала “Васко Попа”/.

Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева представиће шест издања у сали за промоције “Васко Попа” и на штанду Републике Српске, и то “Утемељивачи Републике Српске на прелазу из 19. у 20. вијек” Јована Душанића, “Андрак” Михајла Орловића, роман награђен другом наградом на конкурсу “Златна сова” за ову годину и “Савршено нормалан човек” Радојка Лака Веселиновића, добитник “Златне сове” за ову годину.

Биће представљена издања “Како сам замало постао песник” Соње Арсић Вукомановић, “Моја Српска од А до Ш” Горана Гашића и “Спајалица, шест сјемена и перо” Јелене Калајџије, најбоља књига за ђецу на овогодишњем конкурсу за награду “Совица”.

Универзитет у Источном Сарајеву представља 10 својих издања, и то “Монографија 25 година рада Смјера за хармонику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву /1998-2023. године/” Данијеле Газдић, “Српска политичка елита из БиХ и југословенска краљевина 1918-1941” Драге Мастиловића и “Злочини нацистичких дивизија на простору БиХ у Другом свјетском рату” приређивача Драге Мастиловића.

Овај универзитет ће представити и издања “Политички односи у БиХ 1945-1958” Драженка Ђуровића, “Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/” руског академика Јелене Гускове, Зборник радова са научног скупа “Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске” уредника Драге Мастиловића, те “Рачуноводство спортских организација” професора Срђана Лалића.

Такође ће бити представљено и “Статистичко мјерење вишедимензионалних појава и процеса у економији” Стевана Стевића, часопис “Радови Филозофског факултета” и Зборник радова са научног скупа “Наука и стварност” уредника Јелене Марковић.

Промоције књига објављених у издању Удружења књижевника Републике Српске, које на Сајам долази са 13 ђела својих чланова, али и код других издавача у Српској и Србији, биће одржане током три сајамска дана на штанду Републике Српске.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представља четири своја издања, и то “Време библиоскопа: савремено доба у огледалу библиокултуре”, часопис за културну баштину и науку о књизи “Верзал”, “Ђуро Дамјановић: библиографија” аутора Александра Улетиловића и “Читај рокенрол!” аутора Сузане Пешевић Стојановић, Лане Шауле и Саше Левија.

Организација старјешина Војске Републике Српске представиће своја два издања у сали “Васко Попа”, и то “19. србобранска пјешадијска бригада Војске Републике Српске /1992-1996/” аутора Милана Вујића и “Сарајевско-романијска регија у одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1996” аутора Благоја Ковачевића.

Своја издања ће представити и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”, Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина, Пољопривредни институт Републике Српске, издавачка кућа “Бесједа” из Бањалуке, Музеј Републике Српске, Матична библиотека Источно Сарајево, те Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

На Сајму ће своја издања представити и Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, док Универзитет у Бањалуци неће промовисати својих 18 издања, као ни Друштво Матице српске у Републици Српској своја четири издања, али ће те књиге бити изложене на штанду Српске.

Детаљан програм промоција издања из Републике Српске може се виђети на сајту Представништва (predstavnistvorsbg.rs), а у склопу штанда Српске је и простор за продају књига у организацији Удружења издавача Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана