Сребреница: Више од пола вијека Народна библиотека окосница културе

Крстина Ћирковић
Сребреница: Више од пола вијека Народна библиотека окосница културе

Сребреница - Бројним активностима, које су почеле објављивањем конкурса "Моја библиотека", а настављене промоцијом књига и музејске грађе те изложбама и представљањем културног и природног насљеђа Сребренице, Народна библиотека из те општине обиљежила је ове године 55 година постојања и рада.

Друштво библиотекара Републике Српске додијелило је овој сребреничкој установи културе у јуну ове године повељу "Ђорђе Пејановић" за стваралачки рад и допринос у развоју библиотекарске струке.

Помоћник министра просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић истакла је на завршној свечаности обиљежавања јубилеја да је Народна библиотека Сребреница "окосница културе" на подручју ове општине.

- То је препознала Влада Српске и Министарство који су финансијски подржали бројне активности, организоване у сребреничкој библиотеци у сарадњи са Народним позориштем РС, Дјечијим позориштем РС, Музејом РС и другим републичким институцијама културе - рекла је Солдат-Вујановић те истакла да општина Сребреница није показала довољно интересовања за развој културне дјелатности у тој локалној заједници.

Директор Владан Миловановић подсјећа да је сребреничка библиотека почела да ради 1959. године.

- Одлуку о оснивању донио је Савјет за просвјету и културу општине Сребреница, а просторије библиотеке налазиле су се у тадашњем Народном универзитету "Звонимир Шубић" у чијем је саставу и почела свој рад. Народна библиотека Сребреница је тек од 2007. самостална установа, а до тада је радила у саставу Дома културе - подсјећа Миловановић.

Током протеклих седам година простор библиотеке је уређиван и опреман најмодернијом опремом.

- Фонд Народне библиотеке Сребреница обухвата 36.000  библиотечких јединица, од чега  су 31.000 монографске, а 4.500  серијске публикације у оквиру 200 наслова и часописа - каже библиотекар Виолета Радић.

Истиче да се у простору библиотеке површине 444 метра квадратна налази Завичајна збирка, која представља грађу за историју развоја материјалне и духовне културе тог краја. Најстарија књига коју посједује библиотека је из 1881, али је оштећена и недостаје неколико страница. Сребреничка библиотека је била иницијатор археолошких истраживања на подручју Скелана која су почела прије шест година, уз финансијску подршку Владе РС.

- Током ископавања пронађени су бројни остаци римских грађевина и споменици, те очувани мозаици на површини од око 100 метара квадратних - рекао је Миловановић.

Захвалнице

Библиотека је на завршној свечаности поводом обиљежавања јубилеја додијелила захвалнице установама и појединцима који су допринијели унапређењу рада ове установе. Обезбијеђене су и симболичне новчане награде за најбоље литерарне и ликовне радове, који су пристигли на конкурс "Моја библиотека".

Захвалнице за допринос развоју сребреничке библиотеке додијељене су, између осталих, Влади и Министарству просвјете и културе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана