Срђан Кољевић - Прва клапа филма о Гаврилу 1. септембра

Мирна Пијетловић
Срђан Кољевић - Прва клапа филма о Гаврилу 1. септембра

Бањалука - Прва клапа филма "Бранио сам Младу Босну" пада 1. септембра, а ко ће чинити глумачку поставу биће познато послије кастинга у Бањалуци и Београду.

Рекао је ово за "Глас Српске" сценариста и редитељ филма Срђан Кољевић, који креће у снимање новог филма о Сарајевском атентату и Гаврилу Принципу.

Поред филма биће снимљене и четири епизоде истоимене серије, чија ће премијера бити пред Видовдан сљедеће године на Радио-телевизији Републике Српске.

Филм прати причу о адвокату Рудолфу Цистлеру, Аустријанцу, који је, по службеној дужности, бранио припаднике "Младе Босне", односно сарајевске атентаторе у судском процесу за убиство Франца Фердинанда, а између осталих и Гаврила Принципа.

Кољевић је рекао да жели да представи цијелу генерацију младих окупљених око идеје "Младе Босне". Међу њима био је и Иво Андрић, први предсједник Српско-хрватске напредне омладине, која је била основа будуће "Младе Босне".

- Овај пројекат, не само за мене, него за целокупну екипу има заиста велики значај, зато што ћемо се следеће године суочити са покушајима ревизије историје, која је увелико почела. Овај угао из којег ми правимо филм је са једне стране естетички занимљив, а са друге етички је такав да на најефектнији начин утврђује оно што јесте историјска истина - рекао је Срђан Кољевић, који је сценарио за овај филм написао прије 20 година.

Додао је да ће у естетичком смислу филм бити занимљив, јер вјерује да ће снимити причу која комуницира са публиком, како код нас тако и широм свијета.

- Тематика је у жанру судског филма, који је увек омиљени и радо гледан - казао је он.

Кољевић је рекао да ће кастинг за улоге у филму бити организован ускоро за младе глумце, студенте Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Екипа филма са Кољевићем на челу кренула је у обилазак локација на којима би требало да буде сниман филм.

- Тренутно обилазимо бројне локације по Београду, као и по остатку Србије, Републике Српске и БиХ, тако да смо у припремама пред почетак снимања - казао је Срђан Кољевић.

Пројекат ће финансирати Влада Србије и Влада Републике Српске, што је договорено и на заједничкој сједници у Бањалуци.

Продуцент филма је "Кошутњак филм", а осим ликова Гаврила Принципа и Богдана Жерајића у филму ће се појавити и интелектуалци попут Тина Ујевића или Димитрија Митриновића.

Судски процес

- Сам судски процес младобосанцима је један од најзначајнијих у 20. веку. Цистлерова одбрана је ушла у анале, јер је срушио оптужницу за велеиздају, односно покушај отцепљења Босне од Аустроугарске. У тренутку када је цела Европа била у рату, Цистлер је доказао да је Аустроугарска починила агресију на БиХ - истакао је Срђан Кољевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана