Срби на филму у Првом свjетском рату

М. П. - Т. П.
Срби на филму у Првом свjетском рату

Бањалука - Изложба "Србија и Срби на филму у Првом светском рату" биће отворена у уторак, 11. новембра, у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Изложба, коју организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда, биће одржана у оквиру манифестације "У контексту", која се одржава поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

- Изложба је настала на основу вриједних филмских докумената који се чувају у Југословенској кинотеци у Београду. На око 50 паноа биће приказани фотограми из филмова који су настали од 1914. до 1918. године - саопштили су из Кинотеке РС и додали да ће изложба бити отворена за посјетиоце до 21. новембра.

Наредне вечери, 12. новембра, у оквиру документарног филмског програма, биће приказана остварења "Сарајевски атентат" Суада Мркоњића и "Церска битка" Светозара Павловића, оба из 1964. године, као и документарац Миомира Микија Стаменковића "Југославија по вољи народа 1914. до 1918" из 1988. Филмови ће бити приказани у Народном позоришту Републике Српске на сцени "Петар Кочић" у 19 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана