“Србадија” на величанствен начин вратила Кнеза Иву у Семберију

Срна
“Србадија” на величанствен начин вратила Кнеза Иву у Семберију

БИЈЕЉИНА - Премијера опере Исидора Бајића “Кнез Иво од Семберије”, у организацији Српског пјевачког друштва “Србадија”, одржана је вечерас на сцени Соколског дома у Бијељини под диригентском палицом Јелене Тракиловић.

“Поносна сам на дјело које смо створили дугогодишњим радом, имамо похвале колега музиколога и диригената из Београда и Новог Сада и очекујем да ће и публика бити задовољна”, изјавила је Тракиловићева уочи премијере.

Према њеним ријечима, опера је објединила умјетнике из Републике Српске и Србије, на сцени су прваци београдске и новосадске опере Васо Стајкић, Љубомир Поповић и Драгана Поповић, солиста из Бијељине Горан Поповић, гудачки оркестар “Аморозо” из Лесковца, дувачки дио Нишког симфонијског оркестра, глумци позоришта “Семберија”, Хор “Србадија” и Дјечији хор.

Тракиловићева је указала и на историјску димензију бијељинске премијере опере “Кнез Иво од Семберије” након 110 година од праизведбе у Србији, сада у завичају кнеза, у Соколском дому који је заштићено национално благо и налази се у Улици кнеза Иве од Семберије, а у публици је и један од потомака кнеза Иве из породице Кнежевића у Бијељини.

Улогу кнеза Иве има Васо Стајкић, првак новосадске опере.

“Мене кнез Иво прати у каријери више од 20 година. Први пут сам наступао у хору када је Музичка школа жИсидор Бајићж припремала ову оперу, тада је солиста у улози кнеза био велики Жељко Лучић који сада пева у Метрополитену. Сада сам у другој продукцији и насловној улози”, рекао је Стакић новинарима.

Режисер опере Игор Тешић из Бањалуке рекао је да је тема дјела од националног значаја и да је кнез Иво личност која је задужила Семберију и српски народ, налази се на грбу Бијељине, а симболика је и у томе што се опера изводи у улици која носи његово име.

Професор Факултета музичке уметности у Београду Биљана Радовановић Бркановић, ментор Јелене Тракиловић на докторским студијама, рекла је да ће се девет мјесеци рада и огроман уложен труд свести на један час извођења опере у аутентичном простору у Бијељини, а пред публику се износи национално благо.

“Исидор Бајић, кнез Иво и сви ови извођачи из Бијељине су национално благо које треба неговати”, рекла је Бркановићева уочи премијере.

Према њеним ријечима, урађен је огроман пројекат, од огромног значаја, са великим ансамблом, веома сложеном партитуром, прерађеном оркестрацијом.

“Понуђен је савремни израз, да видимо како се Кнез Иво од Семберије сналази у савременом језику. Очекујем да ће ово бити догађај сезоне”, навела је Бркановићева.

Српски патриота и хуманиста кнез Иво од Семберије рођен је као Иван Кнежевић 1760. године у селу Попови код Бијељине.

Године 1806. збио се догађај који је кнеза Иву учинио симболом доброчинства и патриотизма јер је цијело имање дао Турцима да би откупио српско робље заробљено у устаничкој Србији и потјерано преко Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана