Спуштена завјеса на Филмском кампусу

Александра Маџар
Спуштена завјеса на Филмском кампусу

Пале - Послије четири дана посвећена седмој умјетности у суботу увече завршен је "Филмски кампус" који је окупио бројне љубитеље и стручњаке из области филма.

Богат програм ове манифестације омогућио је студентима режије, монтаже и драматургије да присуствују предавањима Марка Бапца, Радослава Зеленовића, Александра Ердељановића, Зорана Христића о различитим сегментима филмског стваралаштва.

- Изузетно смо поносни што се велики број студената одазвао предавањима. Нама је прије свега био циљ да повежемо студенте из региона, а надамо се да ће сљедеће године са нама бити и студенти из Новог Сада - рекао је директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић.

Како каже, најпосјећенија пројекција била је приказивање филма "Фалсификатор" Горана Марковића, када је сала била пуна.

Осим истакнутих филмских умјетника, историчара филма, филмских критичара и архивиста, у реализацији програма посвећеног филмској умјетности у Филмском архиву Кинотеке Републике Српске учествовали су студенти и професори из Бањалуке, са Пала и из Београда.

- Веома значајан дио програма био је омаж легендама српског филма, када су присутни имали прилику да се присјете Динка Туцаковића, Николе Мајдака  и Миодрага Тиранина - подсјетио је Пандуревић.      

Покровитељ "Филмског кампуса" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а програм је суфинансиран и средствима Министарства цивилних послова БиХ. Подршку у реализацији овогодишњег Кампуса пружила је и Југословенска кинотека, те "Грађење" Пале и хотел "Дамис".

Филмски експонати

Посјетиоцима Филмског архива презентована је филмска грађа, као и пратећи филмски материјал који се чува у Кинотеци Српске. Љубитељи филма имали су прилику да погледају и изложбу музејски вриједних експоната филмске технике, која још није доступна широј јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана