Споменик Тесли крајем септембра у Њујорку

Данас, Вечерње новости
Споменик Тесли крајем септембра у Њујорку

Београд - Споменик великом српском и свјетском научнику Николи Тесли биће крајем септембра постављен испред јединог сачуваног објекта у којем је он живио и радио - лабораторије у Шорхему у Њујорку, пише данас београдска штампа.

Како пише “Данас”, реплика споменика биће највјероватније постављена и у Филаделфији, поводом 200 година од доласка Срба у Америку.

Лист наводи и да би ускоро требало да почну преговори са властима свих градова у којима је Тесла живио и стварао како би се у њима поставио по један споменик овом великом научнику.

Истовремено, како наводи “Данас”, постоји могућност да се исти споменик постави и у градовима у којима Тесла никада није боравио, попут Москве, Пекинга и Сиднеја.

Замјеник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором Aлександар Влајковић и иницијатор ове акције рекао је за “Данас” да постоји идеја и да се испред Српске академије наука и умјетности (САНУ) у Београду постави споменик Тесли.

- Теслине заслуге за свеукупан прогрес човјечанста су огромне. Споменик је најмање чиме му се можемо одужити за оно што нам је пружио, отворивши бесконачну перспективу развоја... - рекао је Влајковић.

“Вечерње новости” пишу да ће споменик аутора Николе Коке Јанковића бити представљен на изложби посвећеној Теслином дјелу у Галерији САНУ 21. августа, гдје ће бити изложена седам дана.

Тај лист наводи да ће дјело Јанковића потом крајем септембра бити постављено испред Теслине лабораторије у Шорхему, у Њујорку.

Дневник “Курир” наводи да је Влајковић рекао да се споменик Тесли открива у години када се обиљежава 70 година од његове смрти.

“Изложба 'Светлост Теслиног дела', послије поставке у Галерији САНУ, сели се у Њујорк и биће постављена у згради Мисије Србије у УН”, рекао је Влајковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана