Споменик Петру Краљу неће бити уклоњен

Александра Маџар
Споменик Петру Краљу неће бити уклоњен

Београд - Викенд у Београду био је посебно стресан за културне раднике, јер је општини Врачар достављено рјешење у којем се налаже да се у року од осам дана са јавне зелене површине у Милешевској улици, у којој је глумац живио, уклони спомен-обиљежје великом Петру Краљу, али до тога, на сву срећу, неће доћи.

У рјешењу стоји да је "предметно спомен-обележје постављено без одобрења надлежног органа", Комисије за споменике и називе улица и тргова Скупштине града Београда.

Допис за рушење стигао је општини Врачар, а они су се ипак обратили познатом глумцу Милану Цацију Михајловићу, који је дао својеврстан "спиритус мовенс" постављању спомен-обиљежја Пери Краљу, од идеје до откривања.

Михајловић, како је рекао, био је у шоку, те је објаснио да је 27. јануара ове године послат захтјев Комисији за споменике.

- Одговор никада није стигао. Спомен-обележје смо поставили 4. априла, на дан рођења Пере Краља. Правници, с којима сам се консултовао, рекли су ми чак да, ако одговор не стигне у року од 60 дана, то се сматра позитивним одговором - објаснио је глумац.

Након бројних питања у јавности, општина Врачар и Секретаријат за културу изгледа да су пронашли рјешење. За сада је сигурно да споменик неће бити срушен, што је и потврдио одборник ДС-а у Скупштини Београда Зоран Алимпић. Он је рекао да је проблем настао због тога што је општина захтјев за постављање споменика поднијела у фебруару, а у то вријеме власт у Београду вршио је привремени орган.

- Инспектор је наложио уклањање споменика јер Комисија за именовање тргова и улица није дала одобрење за постављање споменика, али није ни могла да га да јер није била формирана. Разговарали смо са Секретаријатом за културу и договорили се да општина Врачар затражи накнадно одобрење да се споменик легализује - каже Алимпић.

И Градска управа Београда огласила се саопштењем да споменик великом глумцу неће бити срушен, али је упозорила градску општину Врачар да закон и ред морају да се поштују.

Бојковићева

Глумицу Светлану Цецу Бојковић јако је наљутила ова ситуација.

- Срам их било! Ко су уопште ти људи, нека се именом и презименом и својим делом представе они који хоће да сруше спомен-обележје таквом уметнику, глумцу, човеку који је толико задужио културу ове земље, какав је био Пера Краљ - није могла да сакрије бијес Бојковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана