Спектакл створен за “Оскара”: Наставак “Гладијатора” дочекан са хвалоспјевом критике

Бранислав Предојевић
Foto: Принтскрин

ЛОС АНЂЕЛЕС - Дуго очекивани епски историјски филм “Гладијатор 2” након прве пројекције у Лос Анђелесу пред публиком коју су чинили чланови Америчке академије филмских умјетности и наука и ЦЕХА филмских глумаца, дочекан је са суперлативима критике.

Филмски критичари су толико одушевљени новим филмом ветерана Ридлија Скота да му предвиђају бројне номинације за “Оскара” а Скот, који иза себе има три неуспјешне номинације за најбољег редитеља, коначно би могао добити “Оскара” у својој категорији.

Од глумаца највише похвала добили су Дензел Вашингтон, којем предвиђају трећег “Оскара” и звијезда филма талентовани Паул Мескал, који без проблема носи спектакл својим талентом.

Друштвене мреже врве позитивним коментарима гледалаца који пишу да је “Гладијатор 2”,  достојан насљедник оригиналног филма из 2000. године. Критичар Ерик Андерсон написао је да је ово епска  прича и најбољи филм Скота у посљедњих десет година.

- “Гладијатор 2” је права епска прича и најбољи филм Ридлија Скота у посљедњих неколико година. Паул Мескал је сјајна акциона звијезда, а при томе не губи истрајност коју је показао у инди филмовима, што га чини правим насљедником престола. Дензел Вашингтон доминира сваком сценом, без претјеривања - рекао је Андерсон.

Клејтон Дејвид из “Варијетија” такође није штедио на комплиментима уз оскаровска предвиђања.

- Најбољи редитељски рад Ридлија Скота од “Пада црног сокола”. Рад Паула Мескала као Луцијуса сматрам једним од најискренијих изненађења у модерном филму. Ово је Дензел Вашингтон, у једној од својих најубојитијих улога до сада. Трећи “Оскар” би му могао доћи. Звук, визуелни прикази, костими, како год, овај филм има то. Још један блокбастер који Академија дефинитивно може прихватити - написао је Дејвис.

Скот Мензел је најавио да је филм грандиозан, крвав и жесток акциони спектакл који се надовезује на насљеђе оригиналног филма. 

Филм је грандиозни, крвави спектакл, има прелијепу сценографију и приказује бројне епске битке. Паул Мескал бриљира. Дензел Вашингтон доминира сценом и изгледа као да ужива у сваком секунду - пише Мензел.

Радња “Гладијатора 2” дешава се двије деценије након краја првог филма. Прича прати Луција (Мескал), сина Луциле (Кони Нилсен) из првог филма, који са својом женом живи у Нумидији. Након што римска војска под вођством генерала Марка Акација (Педро Паскал) окупира покрајину у којој живи, Луције остаје без свега и бива бачен у ропство. Као гладијатор којег подучава његов власник и ментор Макрин (Вашингтон), младић креће у освету против Римског царства.

У глумачкој екипи су још и Џозеф Квин, Фред Хехингер, Дерек Џејкоби, Тим Макинерни, Александар Карим, Рори Мекен, Алек Утгоф, Меј Каламави, Лиор Раз, Питер Менса и Мет Лукас. Филм је написао Дејвид Скарпа из приче коју је написао са Питером Крејгом. Наставак “Гладијатора” у биоскопе стиже 13. новембра.

ОРИГИНАЛ

Оригинални “Гладијатор” је историјски спектакл из 2000. у режији Ридлија Скота и сценариста Дејвида Франзонија, Џона Лоагана и Вилијама Николсона.

Главне улоге играли си Расел Кроу, Хоакин Финикс, Кони Нилсен, Оливер Рид, Ричард Харис, а сценарио, који је првобитно написао Франзони, инспирисан је романом Данијела П. Маника из 1958. “Они који ће умријети”. Филм је био критички и комерцијалну успјех, зарадио је 465,4 милиона долара широм свијета, поставши други филм с највећом зарадом 2000. године. Филм је освојио пет “Оскара”, укључујући најбољи филм и најбољег глумца за Кроа те оживио Скотову каријеру након неколико промашаја на бокс-офису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана