Спејс Кока долази на Земљу као спас

Александра Глишић
Спејс Кока долази на Земљу као спас

Бањалука - Представа "Спејс Кока" је породична басна за дјецу, младе и одрасле од три до 133 године, за цијелу породицу. Прича говори о Спејс Коки, принцези са планете Кокода, која долази на Земљу у потрази за храном како би спасила свој кокошији род од изумирања.

Овако је свестрани бањалучки умјетник Марко Дукић најавио нову представу у продукцији "Невид театра", која ће премијерно бити изведена 29. децембра на сцени Народног позоришта Републике Српске. Он је аутор текста, режију ради заједно са глумицом и редитељком Белиндом Божичковић, а улоге су повјерене Сњежани Мишић и Драгану Вучићу.

Дукић каже да је рад на овој представи изузетно занимљив и креативан и да је окупио младе и талентоване људе. За музику је задужен Алберт Савић, Нина Бабић је радила костиме, а Ђурђица Бјелошевић сценографију и реквизите. 

- "Спејс Кока" је настала такорећи случајно, дружећи се са Дејаном Андрићем на селу и размишљајући о новој представи за дјецу у "Невид театру". Врло рано сам смислио наслов, па је онда све ишло лакше него што сам мислио да хоће - прича аутор нове позоришне авантуре.

Претходна Дукићева представа, која је истовремено била и његов први ауторски пројекат у позоришту, "Пустоловине Болета Комете", за кратко вријеме пронашла је пут до публике и постала једна од омиљених на сцени Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци.

- Рад на првој представи био је једна врста експеримента  блиског садашњем времену, на непознатом терену, па се самим тим ни резултат није знао до саме премијере. Био је то један вид прилагођавања новом добу и приближавања позоришта данашњој дјеци. Али настојао сам да текстом останем досљедан себи и хумору мени блиском, те да на тај начин истомишљеници можда пронађу себи нешто занимљиво - каже Дукић.

Најмлађа публика гледа га и у представи "Како су настале ружне речи", коју је у "Јазавцу" по тексту Душка Радовића режирала Александра Спасојевић.

- Права умјетност би требало да превазиђе све баријере и задржи се вјечно за будуће генерације - сматра Дукић.

Иако се у посљедње вријеме појавио у више позоришних прича, истиче да нема универзално мјесто гдје проналази надахнуће.

- У случају "Пустоловина Болета Комете", што је већ мој пројекат у коме сам радио текст, музику, илустрацију и анимацију, инспирација је дошла из личних жеља из дјетињства, да путујем у свемир, роним у највеће дубине, путујем у центар Земље. Све редом неостварене жеље - открива аутор једне од омиљених представа бањалучких малишана.

Подсјећа да би умјетност требало да изражава критику друштва, изазива реакцију и подстиче људе да размишљају.

- Не треба вјеровати да ће и најмањи умјетнички титрај промијенити свијет. Ми у "Невиду" се мијењамо радом и истраживањем, па бар мало настојимо да промијенимо и друге - рекао је Дукић.

Конкурс "Моје пустоловине Болета Комете" 

- Имамо ликовни конкурс на тему "Моје пустоловине Болета Комете" за ђаке који су са својим школама гледали представу. Надам се да ће бити прилике још дуго да се игра овдје у Бањалуци, а свакако и у региону - каже Марко Дукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана