Специјална награда за Ожалошћену породицу

Александра Маџар
Специјална награда за Ожалошћену породицу

Нови Сад - Представа "Ожалошћена породица" Народног позоришта Републике Српске, коју је по тексту Бранислава Нушића режирао Никола Пејаковић, добила је специјалну Стеријину награду за инвентивност концепта.

Жири 59. Стеријиног позорја у Новом Саду одлуке о наградама донио је јуче, о признању националног театра Српске одлучено је већином гласова, а свечано уручење било је синоћ на затварању фестивала.

- Комад на најзначајнији начин показује да је Бранислав Нушић наш велики драмски писац. Захваљујући ансамблу Народног позоришта РС и режији Николе Пејаковића то је потврдио и жири, који је представи доделио специјалну награду за иновативност концепта. Мислим да је то веома тачна и значајна награда када је ова представа у питању - рекао је селектор овогодишњег Стеријиног позорја драмски писац Игор Бојовић.

Срећу због признања нису крили ни глумци националног театра Српске, који су поносни на редитељске потезе Николе Пејаковића.

- За награду је прије свега заслужан редитељ ове представе, јер је цијели концепт комада његова идеја. Наравно, велики труд смо уложили и ми, глумци - рекао је Љубиша Савановић.

Подсјећајући на значај ове позоришне манифестације, умјетнички директор Народног позоришта РС и глумац Александар Стојковић је истакао да је ово једна од најзначајнијих награда коју је овај театар добио.

- На Стеријином позорју увијек је велика конкуренција, па је то додатно утицало да се истински обрадујемо награди. Коља је одлично прочитао текст, имао је сјајну замисао, а ми смо се трудили да га испратимо. У Новом Саду смо јако добро одиграли представу и успјели смо - казао је он.

Стеријину награду за најбољу представу добила је "Неопланта" по роману Ласла Вегела, у режији и концепту Андраша Урбана, у извођењу Новосадског позоришта. Награда за текст савремене драме отишла је у руке Биљани Србљановић за текст представе "Принцип" (Мали ми је овај гроб), у режији Михала Задаре и продукцији позоришта Шаушпилхаус из Беча. Задара је освојио Стеријину награду за режију ове представе.

Игор Ђорђевић добио је признање за најбоље глумачко остварење, за улоге Мартина, Ричија и Дејана у представи "Бизарно" Жељка Хубача, коју је режирала Снежана Тришић, а продукција је Народно позориште из Београда и Шабачко позориште.

Емина Елор је најбоља глумица захваљујући улози Коштане у истоименој представи Борисава Станковића у режији Андраша Урбана и продукцији Народног позоришта из Суботице.

Два јубилеја

Тема овогодишњег Стеријиног позорја је "20. век - прича без краја". Значајан дио програма био је посвећен обиљежавању два јубилеја - 150 година од рођења Бранислава Нушића и вијеку од почетка Првог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана