СПД: Српска традиција опјевана нотама

Сања Амиџић
СПД: Српска традиција опјевана нотама

Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Бањалуке годинама је један од најбољих чувара црквене музике и српске традиције. Кроз црквену, свјетовну и традиционалну музику хор на најљепши начин презентује свој народ и Републику Српску у свијету.

Црквено пјевачко друштво „Јединство“ прошле године прославило је јубилеј, 120 година постојања. Током свог дугог и преданог рада учествовали су на разним концертима и фестивалима широм земље и свијета.

 - У току прошле године наш хор гостовао је у многим градовима Европе и свијета. Освојили смо око 20 награда које су претежно златне - прича диригент мјешовитог српског пјевачког хора „Јединство“ Немања Савић и истиче неколико првих награда које су освојили на Југословенским хорским свечаностима у Нишу, затим на првом Фестивалу родољубиве музике у Бањалуци, прву награду на Видовданском фестивалу, на фестивалима у Италији такође су освојили неколико награда, на Фестивалу духовне музике у Словачкој, на Малти, у Грчкој и многим другим земљама.

Савић каже да, поред концертних активности, редовно учествују и на недјељним богослужењима у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, као и на литургијама по другим храмовима широм Републике Српске. Српско пјевачко друштво „Јединство“, поред концерата и на литургијама, пјева и на опелима, свадбама и крштењима.

Основано је давне 1888. године као мушки хор који је био претеча мјешовитог хора.

- Оснивањем Републике Српске 1992. године на моју и иницијативу протојереја Ратка Радујковића и једног броја угледних Бањалучана дошло је до обнове рада СПД „Јединство“ - рекао је Савић и додао да је друштво од тада кренуло крупним корацима ка извршавању својих програмских задатака - његовање духовне музике, зближавање Српске цркве и српског народа, те откривање младих талената.

Савић каже да за вријеме божићних празника посебно припремају напјеве који су посвећени Божићу. Напјеве дужи низ година изводи тропар хор „Јединство“. Током јануара учествоваће на доста духовних догађаја у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

- Пјевамо на вечерњој литургији посвећеној Бадњем дану и на божићној литургији. Неколико дана касније учествујемо на архијерејској литургији поводом Светог Стефана, Дана Републике, затим на новогодишњем молебану поводом Православне нове године, Богојављенској литији, Водоосвештању на ријеци Врбас и учествујемо у комплетној организацији и реализација Светосавске академије у Банском двору поводом Светог Саве - казао је Савић.

Током године хор организује око 40 концерата свјетовне музике и различитих активности на културним догађајима широм РС.

Оно што бих истакао као незаборавно у години иза нас је то што смо одржали цјелодневни концерт у најстаријем храму бивше Југославије, Старом храму у Мостару - закључио је Немања Савић.

Дјечији хор

Одлуком Српског пјевачког друштва „Јединство“ 1995. године у оквиру овог пјевачког друштва основан је и Дјечији хор, као подмладак. Дјечији хор, поред редовног недјељног појања у Храму Христа Спаситеља, учествује и на фестивалима гдје осваја високе награде и признања.

- Ове године Дјечији хор ће учествовати у реализацији Светосавске академије - рекао је Немања Савић.

Признања

Српско пјевачко друштво „Јединство“ за свој рад, поред великог броја златних и сребрних медаља, добило је и три ордена.

- Добитници смо ордена Светог Саве Српске православне цркве, Светог Андреја Грчке православне цркве и орден Његоша Републике Српске - рекао је Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана