СПД „Србадија”: Чувају духовну музику од заборава

Сања Амиџић
СПД „Србадија”: Чувају духовну музику од заборава

Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” из Бијељине већ дуги низ година чува српску духовну музику од заборава. Овај хор наступио је на бројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима, а традиционалан је учесник литургија, свечаних академија и манифестација које се организују поводом великих хришћанских празника.

Репертоар хора чине духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора.

Диригент и умјетнички руководилац “Србадије” Десанка Тракиловић каже да сваке године поводом Васкрса имају бројне наступе.

- Хор ће ове године на Васкрс учествовати на црквеном богослужењу са владиком Хризостомом у Бијељини. На Васкршњи понедјељак одржаћемо велики концерт у Центру за културу у Брчком, док ћемо 17. априла, поводом славе Епархије зворничко-тузланске, учествовати на литургији у Брчком коју ће служити патријарх српски Иринеј - казала је Тракиловићева.

Она је додала да ће, у оквиру 21. међународног фестивала духовне музике “Хорови међу фрескама” у Београду, одржати концерт духовне музике у цркви Светог Саве.

- Ове године уколико будемо имали финансијских средстава планирамо да се пријавимо и на међународно такмичење “Музика монди” које ће се одржати у октобру у Каламати - рекла је Тракиловићева и додала да ће “Србадија” и ове године по 14 пут организовати Међународни фестивал хорске музике “Мајске музичке свечаности” у Бијељини.

Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” на свјетској ранг-листи у категорији традиционалне музике заузима 19. мјесто, док у укупној свјетској ранг-листи хорова заузима 91. мјесто.

- Хор је лани освојио низ награда, од чега се издвајају двије златне медаље на 7. међународном такмичењу “Исола дел Соле Гардо” у Италији, побједа на фестивалу хорова у Москви и посебно признање у категорији “Великих хорова” у Београду - истакла је Тракиловићева.

Наглашава да хор “Србадија” стално ради на свом напретку, тако да ове године раде аранжмане за низ музичких нумера, како би што више обогатили свој репертоар.

- Нову обраду добиће духовна пјесма “Четврти духовни стих” која је намијењена за професионалне ансамбле и хорове, али и друге пјесме које се често изводе на наступима - казала је Тракиловићева.

“Србадија” тренутно броји око 160 чланова у великом и око 120 чланова у дјечијем хору.

Историја

Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” основано је 1899. године, а рад Друштва обновљен  је 1992. године.

Добитник је низа признања Српске православне цркве, међународних признања, а предсједник Републике Српске овај хор одликовао је Орденом Његоша првог реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана