СПД Јединство: Пјесме моје отаџбине у јуну

Александра Глишић
СПД Јединство: Пјесме моје отаџбине у јуну

Бањалука - Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке припрема концерт "Пјесме моје отаџбине" који ће бити одржан крајем јуна на платоу испред бањалучког Храма Христа Спаситеља.

Диригент хора "Јединство" који дјелује при овом друштву, Немања Савић, каже да ће се овим наступом придружити обиљежавању 100. годишњице од почетка Првог свјетског рата.

- Желимо да кроз музику прикажемо све оно што је српски народ преживио за протеклих 100 година. Изводићемо композиције са патриотском тематиком, а публика ће имати прилику да чује 20 пјесама са свих простора гдје живе Срби - рекао је Савић.

Најавио је да ће уз чланове мјешовитог хора наступити и вокални солисти и инструменталисти.

- На концертном репертоару биће пјесме "Востани Сербије", "Ој Србијо", "Тамо далеко", "Креће се лађа француска"... Чланови хора носиће свечану одјећу, а солисти народне ношње. Можда ће наступити и фолклорни ансамбл који би за крај наступа могао да одигра неку традиционалну игру - казао је Савић.

За наступ су одабрали пјесме из доба српских устанака па до пјесама солунских добровољаца и композиција које су настајале касније, а све ће бити обучене у умјетничко рухо.

- Прошле године смо обиљежили 120 година од оснивања "Јединства" и 10. годишњицу фестивала "Бањалучки хорски сусрети" који организујемо. Поред редовног учешћа на недјељним и празничним литургијама у бањалучком Храму Христа Спаситеља сваке године организујемо бројне концерте за домаћу публику - каже Савић.

"Јединство" није заборавило ни на још један важан датум у свијету музике, 100. годишњицу смрти великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

- За јун припремамо цјеловечерњи концерт Мокрањчеве музике. Он је оставио неизбрисив траг у раду нашег ансамбла, а 1905. године био је у Бањалуци, на свечаности освећења заставе СПКД "Јединство" када су и извођена његова дјела. Тада је дириговао на наступу нашег хора - казао је диригент и додао да велики дио репертоара "Јединства" чине Мокрањчева дјела.

Бањалучки хор добио је позив за учешће на неколико европских фестивала, али Савић каже да још нису сигурни на које ће од ових манифестација отићи.

Пријем

 

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић приредила је у сриједу у Бањалуци пријем за чланове хора Српског пјевачког друштва "Јединство", поводом освајања двије златне медаље на Међународном хорском такмичењу у Венецији.

Цвијановићева је честитала члановима хора на великом успјеху и пожељела им да добију нове награде на домаћим и међународним наступима, које ће сваки пут, изнова, потврдити РС као препознатљиву музичку и културну средину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана