Спасавамо фестивал посљедњим снагама

Мирна Пијетловић
Спасавамо фестивал посљедњим снагама

Бањалука - Прије отприлике два мјесеца, када смо добили коначне информације о средствима са којима располажемо, размишљали смо да озбиљно обуставимо рад и угасимо фестивал, али с обзиром на то да смо већ дубоко ушли у његову реализацију и да нам је пријаве послало више од 2.000 аутора из цијелог свијета, одлучили смо да, ипак, завршимо започето најбоље што можемо.

Рекла је ово за “Глас Српске” извршни директор фестивала “Краткофил плус” Сандра Јосовић. Фестивал ће бити одржан од 24. до 28. јула у Дому омладине и на тврђави Кастел у Бањалуци.

- Нисмо никада успјели да затворимо финансијску конструкцију и радимо са крајње нереалним средствима. Од оснивања, генерални покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе РС и град Бањалука, али је, нажалост, буџет за културу све мањи. У складу са минималним буџетом, пати програм и дешавања, која би требало да прате фестивал - казала је Јосовићева.

Истакла је да немају новца чак ни за изнајмљивање дигитал синема опреме, због чега су отказали неке од планираних филмова за ревијални програм.

- Такође смо морали да одбијемо велики број волонтера који су нам се јавили из региона и других градова БиХ. То су млади људи који желе да буду дио тима и да науче нешто ново, али, нажалост, нисмо у могућности да им платимо трошкове путовања и смјештаја, а то је основно што се од нас очекује. Уколико се настави оваква пракса смањивања буџета и сљедеће године, сигурно нећемо радити, јер то у овим оквирима, заиста, више није могуће - напоменула је Сандра Јосовић.

 

Више детаља прочитајте у сутрашњем штампаном издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана