Шпанско признање за Ени Либовиц

Танјуг
Шпанско признање за Ени Либовиц

Амерички фотограф Ени Либовиц овогодишња је добитница награде “Принц од Астурије”, једне од највиших почасти у Шпанији.

У образложењу жирија истиче се да је 63-годишња умјетница, најпознатија по портретима нагог Џона Ленона и трудне Деми Мур, “једна од водећих снага у свијету новинарске фотографије” која својим радом свједочи о једној ери у политици, књижевности, филму, музици и спорту.

Либовиц спада међу водеће свјетске фотографе, чији су портрети моћних и познатих личности објављивани на насловницама многих часописа, попут чувеног музичког магазина “Ролингстуон” у коме је 1970. године започела каријеру.

Међу онима које је овјековечила својим објективом су амерички предсједници Ричард Никсон, Џорџ Буш и Барак Обама, британски музичар Џон Ленон и амерички спринтер Карл Луис.

Једна од њених најпознатијих фотографија је портрет холивудске глумице Деми Мур коју је сликала 1991. нагу у седмом мјесецу трудноће.

Награда “Принц од Астурије”, вриједна 50.000 евра, додјељује се сваке године особи, групи или институцији чији рад на филму, плесу, музици или другој форми умјетности “представља значајан допринос културном насљеђу човјечанства”.

Међу досадашњим добитницима ове престижне шпанске награде су шпански редитељ Педро Алмодовар, амерички кантаутор Боб Дилан и британски архитекта Норман Фостер.

Награде су назване по принцу Фелипеу и додјељују се у граду Овиједо, главном граду региона сјеверне Астурије, на церемонији која се преноси уживо на шпанској телевизији у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана