Шпански музеј “Прадо” основан 1819. године: Најбоља дјела за два вијека постојања

Приредила: Миланка Митрић
Шпански музеј “Прадо” основан 1819. године: Најбоља дјела за два вијека постојања

Мадрид - “Прадо” је највећи шпански музеј, налази се у Мадриду, а ове године обиљежава двије стотине година од оснивања. Овај истински значајан јубилеј обиљежавају три поставке изабраних најбољих дјела свјетске умјетности.

Избор слика је реализован уз помоћ свјетских музеја, и на тај начин је приказано најбоље од најбољег што овај музеј може да понуди, из личне колекције у споју са дјелима из других музеја.

Прва од њих је изложба “Фра Анђелико, развој ренесансе у Фиренци”.

- Изложба “Фра Анђелико и развој ренесансе у Фиренци” приказује дјела ране фирентинске ренесансе. На централном мјесту је слика Фра Анђелика “Благовијести” које је рестаурисано баш за ову прилику и сија пуним сјајем.

Изложене слике су из периода између 1420-1430. године. Изабрана су 82 дјела из европских и америчких музеја и институција. Први пут у “Праду” је изложена и слика “Богородице са наром” Фра Анђелика која је тек недавно ушла у сталну колекцију музеја - наглашено је у краткој најави поставке која ће у овом музеју бити отворена све до 15. септембра.

Друга значајна поставка је “Веласкез, Рембрант, Вермер - паралелно посматрање” која ће бити отворена до 20. септембра ове године. Уз намјеру да се прикажу сличности тројице велемајстора свјетске умјетности, Дијега Веласкеза, Рембранта ван Ријна и Јоханеса Вермера из различитих средина. За све посјетиоце изложене су 72 слике из колекције “Прада”, али и дјела из амстердамског “Рајскмузеума”.

Најчувеније дјело Веласкеза “Мале дворске даме” је слика коју стручњаци сматрају највреднијим дјелом “Прада”.

Трећа поставка у част јубилеја је “Донације Ханса Рудолфа Гернстермајера” која ће бити отворена до 15. септембра. Обухвата 11 слика које је музеју донирао колекционар Ханс Рудолф Гемстермајер и то дјела с краја 19. и почетка 20 вијека.

Највећа изложба у овом музеју отворена је у новембру прошле године и биће отворена до 3. октобра “Прадо 1819-2019 - мјесто сјећања”.

Историјат

“Прадо” је основан 1819. године као Краљевски музеј сликарства и скулптуре. У власништву има колекцију сачињену из 8.200 цртежа, 7.600 слика, 4.800 графика и 1.000 скулптура, и знатан број других умјетничких дјела, али и историјских докумената.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана