Сопран Снежана Савичић-Секулић: Чаробна фрула најљепша уз дјецу

Мирна Пијетловић
Сопран Снежана Савичић-Секулић: Чаробна фрула најљепша уз дјецу

Београд - Нема ништа лепше него када видите пресрећне младе људе који се смеју, аплаудирају и упијају сваки ваш покрет на сцени. Заиста је невероватно искуство певати пред публиком која је жедна образовања и са нестрпљењем долази на свако ново извођење оперске представе.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" оперска дива Снежана Савичић-Секулић, првакиња опере Народног позоришта у Београду, рођена Бањалучанка, која је један дио своје каријере посветила и студентима Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. За наш лист је открила планове опера у Београду и Новом Саду с циљем едукације младих нараштаја, а који би се врло лако могли прилагодити и у Бањалуци. Прва премијера за омладину била је у Опери и театру "Мадленианум" у Београду и то комичне опере "Анжелика".

- Публика је дивно прихватила извођење. Препуна сала, добро увежбан оркестар, искусни певачи и маестро Ђорђе Станковић на челу. Представу је режирао Стефан Саблић, а премијера "Анжелике" била је уједно и почетак извођења циклуса оперских представа за младе, који ће трајати до краја сезоне 2016/17 - истакла је Савичић-Секулић.

Сврха је, како каже, образовање младих и дјеце у школама. Улазнице су бесплатне и планирано је шест оперских наслова који ће бити извођени на сцени "Мадленианума".

- Прва реприза је већ показала резултат тиме што је сала била испуњена до последњег места и што су се деца смејала, уживала у представи и пожелела да дођу опет - казала је оперска пјевачица, која је у овом дјелу утјеловила лик Анжелике.

Друга представа је одиграна у Новосадском Народном позоришту. Ријеч је о Моцартовој "Чаробној фрули", која је адаптирана за дјецу, Савичић-Секулић пјевала је Краљицу ноћи, а за оркестарским пултом дириговао је Микица Јевтић.

- Ријеч је скраћеној верзији у којој деца учествују у представи, реагују на све што од њих наратор тражи и директно су сами извођачи представе, на њихово опште одушевљење. Седе на сцени, а не у партеру, могу изблиза да виде костиме, инструменте, разумеју причу на матерњем језику и слушају најпознатије арије и ансамбле у опери - испричала је Савичић-Секулић.

Додала је да је о дјечијој срећи и узбуђењу најбоље говорио израз њихових лица по завршетку представе, коју је режирала Ксенија Крнајски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана