Сопран Албина Смајловић о мастеркласу код Џенифер Лармур: Музика нас је одвела у нестварна пространства

Александра Маџар
Сопран Албина Смајловић о мастеркласу код Џенифер Лармур: Музика нас је одвела у нестварна пространства

Бањалука - Радили смо сваки дан скоро по дванаест сати. Поред часова које смо имали индивидуално са Џенифер и пијанистом и у другом дијелу дана само са пијанистом, ми учесници слушали смо стално једни друге. То су све људи из свијета опере препуни искуства, који на невјероватно неоптерећујући начин преносе на нас оно што знају.

Подијелила је своје импресије из Луксембурга сопран Албина Смајловић, гдје је свој таленат и досадашње искуство усавршавала на мастеркласу код свјетски познатог мецосопрана Џенифер Лармур. Надахнута овим музичким путовањем, Смајловићева је у коферима у Бањалуку "донијела" и нова пријатељства која отварају врата будућих сарадњи.

- Обогаћена сам у сваком смислу. Научила сам много. Џенифер сам упознала у априлу ове године у Београду на једном веома кратком мастеркласу од два дана. Допале смо се једна другој и, на велику срећу, поново ми се указала прилика да радим с њом седам дана у Луксембургу. При том сам упознала и фантастичне колеге пјеваче, али, поврх свега, радила с пијанистима које само пожељети може неко ко је гладан и жедан нових сазнања и усавршавања - прича Смајловићева.

Како свака умјетност има ту моћ да нас поведе у нека нестварна пространства мисли и осјећања, тамо је музика овај пут одвела Смајловићеву, на завршном концерту који је одржан у предивној дворани луксембуршког конзерваторијума.

- Уобичајено је да се на крају мастеркласа одржи концерт као круна претходног рада. Нисам никад наступала у дворани те величине, а и акустика је једна од љепших које сам искусила. Све укупно је било помало нестварно. Имала сам у пијанисти подршку каква се само пожељети може. Заиста смо музику доносили и преносили на најљепши начин и осјећам да нисмо изневјерили нити публику, нити композитора - поносна је ова оперска пјевачица, која каже да их је публика обилато награђивала аплаузима.

Пут у Луксембург за Смајловићеву је само додатна мотивација јер је, како каже, увијек у потрази за новим приликама и наступима.

- Не бих за сада превише откривала, не зато што желим да будем тајанствена, већ сматрам да понекад од превише приче може све да се распрши - каже она.

Концерт "Фигара"

Концерти младог, али изузетно квалитетног Удружења пјевача оперске музике "Фигаро", чији је и Смајловићева члан, како каже, биће одржан највјероватније у фебруару, а за публику спремају нови репертоар.

Удружење је основано у мају 2014. године с циљем да афирмише оперску, али и другу умјетничку музику у Републици Српској (БиХ) као својеврстан темељ будућој оперској сцени у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана