Соња Кнежевић: Позориште једина критика друштва

Александра Рајковић
Соња Кнежевић: Позориште једина критика друштва

Као редитељ сам пренела своја искуства глумцима. Једном сам чак питала колегиницу Љиљану Благојевић шта бих могла да режирам у будућности. Она ми је рекла: - Режираћеш за 20 година "Нек' му је лака црна земља", комедију са којом смо постигле успех у последњој години.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" глумица Народног позоришта из Београда Соња Кнежевић, која се као редитељ представила комадом "Жена мог најбољег друга", у извођењу театра "У бунту" из Бијељине.

Кнежевићеву публика гледа у представама Виде Црнчевић-Басара "Нек' му је лака црна земља" и "Вирус" Синише Ковачевића.

* ГЛAС: Колико Вам је улога у представи "Вирус" инспиративна за рад?

КНЕЖЕВИЋ: Вера, коју тумачим, као психолог је веома мирна жена. Зна да врло лако манипулише људима. Смирује људе око себе када они западну у велике проблеме. Међутим, када се њена кћерка заљубљује у младића који је заражен вирусом сиде, све њене раније одлуке падају у воду. Када је њена породица у питању, правила која су раније важила више не постоје. Не само да заборавља на своја морална начела, него постаје и агресивна, па чак и убија главног лика. Она је спремна на све када када је реч о њеној породици. Синиша Ковачевић је за време у коме живимо био предсказатељ.

* ГЛAС: Гдје је мјесто позоришта у времену у којем живимо?

КНЕЖЕВИЋ: Позориште треба неговати, јер је оно једина критика друштва. Сваки град и његови челни људи морају да схвате да је култура одраз друштва. Као што постоји позориште у Бањалуци, надам се да ће настати једно дивно позориште у Бијељини.

* ГЛAС: Послије дугогодишње глумачке каријере опробали сте се и као редитељ. Како је изгледала та промјена улога?

КНЕЖЕВИЋ: Режирала сам представу у којој сам раније играла. Редитељи су ми рекли да је режија начин на који прочитате драмски текст. Када је Љиљана Благојевић режирала представу "Вирус", у којој је раније играла, на сцени "Звездара театра", направила је потпуно други редитељски приступ. Своју идеју је пренела другачије глумцима и публици и другачије прочитала текст. Много је лакше седети са друге стране публике, него бити на сцени.

* ГЛAС: Које Вас нове улоге очекују?

КНЕЖЕВИЋ: У Народном позоришту у Београду сам после дуго времена добила улогу у представи "Зли дуси". Треба да играм једну маму, што ме веома радује. Међутим, нисам стаблина глумица и без обзира на године ја никако да се смирим. Пробаћу ту улогу, па ако ми се не свиди, "вратићу" је.

Каријера

Соња Кнежевић је популарност стекла главном улогом у филму Мирослава Лекића "Степенице за небо", а касније је играла и у остварењу Милоша Радивојевића "Живети као сав нормалан свет". Већи део своје глумачке каријере је остварила у матичној кући, Народном позоришту у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана