Соло пјевачи добили прилику за такмичење

Александра Маџар
Соло пјевачи добили прилику за такмичење

Бијељина - Мај у Бијељини, већ 15 година, без обзира на боје и мирисе прољећа, "мирише" на музику, јединство, умјетност. Иако традиционални хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" траје само три дана, припреме за манифестацију, па онда сумирање утисака када гости напусте град, траје много дуже и доноси радост, успомене и музичко надограђивање.

Ове године фестивал ће се одржати од 12. до 15. маја, као и увијек у организацији Српског пјевачког друштва "Србадија" који се потрудио да "ојача" програм и учесницима и публици поклони лијепо искуство. Поводом званичног отварања фестивала, 13. маја у 20  часова, "Србадија" и Дјечији хор под диригентском палицом Десанке Тракиловић и Јелене Милићевић-Тракиловић одржаће концерт у Центру за културу "Семберија". Више од четрдесет хорова спрема се на пут у Бијељину, међу њима учесници из Србије, Новог Сада, Зрењанина, Вршаца, Пожаревца, Зенице, Сарајева, Зворника, Прњавора, а портпарол "Србадије" Стеван Чукић за "Глас Српске" говорио је о новинама у програму, жирију, учесницима и значају ове манифестације. Такмичење ће бити одржано у седам категорија, мјешовити хор, мјешовити камерни хор, црквени хор, мушки хор, женски хор, дјечији хор и фолклор.

- Хорска категорија, црквени хорови је новина коју смо од ове године увели. Ријеч је о хоровима који изводе духовну музику и морам да истакнем да је заинтересованост велика, те да се пријавило десет хорова, што је за прву годину одлично.  Такмичење ће бити одржано у Цркви Светог Ђорђа - најавио је Чукић.

Посебно занимљива, ове године, биће и категорија за соло пјеваче која је такође први пут у оквиру програма.

- Много је пјевача који су се пријавили. Неки од њих долазе са хоровима учесницима, али много је оних који су се пријавили самостално. Радује нас што ће и ова категорија заживјети на фестивалу - казао је Чукић.

О најбољем соло пјевачу одлучиваће жири којег чине прваци београдске и новосадске опере који ће наступити и на свечаном отварању фестивала.

- Трудимо се да сваке године уведемо неку новину и тиме обогатимо фестивал што је истовремено  јако тешко и јако лако. Тешко је ако посматрамо финансијски аспект.  Међутим захваљујући нашим дугогодишњим пријатељима који су уз нас успијемо да организујемо фестивал - каже Чукић.

Жири који ће одлучивати о најбољим хорским наступима овај пут радиће у саставу Даринка Матић-Маровић, као један од најбољих диригената и композитор из Бањалуке, Ђорђе Станковић, диригент хора Београдске опере, Десанка Тракиловић и Јелена Милићевић-Тракиловић, диригенти "Србадије".  

Озбиљне припреме

То што ће кроз Бијељину за ова три дана проћи више од 1.600 хорских пјевача, довољно говори о значају и квалитету "Мајских музичких свечаности".

- Поносни смо на сазнање да се хорови интензивно припремају за фестивал и доживљавају га веома озбиљно - казао Стеван Чукић.

Занимљив концерт

У ревијалном дијелу програма биће одржан занимљив концерт, Мјешовити инклузивни хор "ИСОН", хор "ВИВАК", те хор Хуманитарног удружења жена "Арта" и играонице - радионице "Теа" из Бијељине биће одржан 15. маја у 12 часова у  Галерији Центра за културу Семберија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана