Софренић: Реконструкцијом до функционалније установе културе

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Директор добојског Центра за културу и образовање Вукосава Софренић изјавила је Срни да ће, реализацијом пројекта реконструкције, доградње и надоградње објекта, за коју је из кабинета предсједника Републике Српске обезбијеђено око милион КМ, ова установа културе постати много функционалнија.

Софренићева је навела да је ријеч о амбициозном пројекту који има и финансијску подршку Градске управе Добоја, а додатна средства биће обезбијеђена из расположивих фондова.

Према њеним ријечима, планирана је потпуна енергетска ефикасност објекта укључујући и кров, а унутрашње просторије неће мијењати намјену, изузев корекција на појединим мјестима.

“Највећи проблем је улаз у велику салу, као и ова сала која није у потпуности реновирана након поплаве из 2014. године”, прецизирала је Софренићева и додала да су просторије за глумце девастиране и не користе се.

Она је навела да реконструкција објекта неће обухватити проширење велике сале, чији ће се смјештајни капацитет вратити на 500 столица као и прије поплаве, већ ће добити нови функционалнији улаз, а задржаће се и постојећи балкон иако се у претходном периоду размишљало о његовом рушењу.

“Великој сали недостају типске столице, озбиљно озвучење какво треба да имају биоскопске и позоришне дворане, као и озбиљна расвјета”, рекла је Софренићева.

Према њеним ријечима, пројектом је планирано да се садашња Умјетничка галерија измјести на сјеворозападни дио објекта, што би представљало доградњу, а умјесто ње ће се направити функционални улаз у велику салу са прилазом за инвалидна лица, као и адекватан гардеробер.

Она је истакла да је предвиђена и просторија за квалитетно збрињавање фундуса слика насталих током одржавања ликовне колоније “Тврђава”, које се тренутно налазе у поткровљу.

“Надоградња објекта планирана је изнад дијела гдје су терасе јер је током година дошло до хабања равног крова, а неки дијелови и прокишњавају”, навела је Софренићева.

Она је указала да су околности у вези са епидемијом вируса корона успориле реализацију овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана