Софија Јечина за “Глас Српске” о изложби у Бањалуци: У сликама не станују само пејзажи, већ и осјећања

Миланка Митрић
Софија Јечина за “Глас Српске” о изложби у Бањалуци: У сликама не станују само пејзажи, већ и осјећања

Све слике које су представљене на изложби у Бањалуци направила сам у посљедњих годину и по дана. Осликавају пределе Републике Србије и Србије, као и моје утиске са путовања по овим дивним местима.

Рекла је ово у разговору за “Глас Српске” академска сликарка Софија Јечина из Русије, чија изложба “Унутрашњи пејзажи” ће бити отворена сутра у 19 часова у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

- На крају крајева слике нису само пејзажи, већ и сензације или осећаји. Заиста мислим да су ова места богата невероватном природом и дивним људима - додала је Јечина, говорећи о настанку ове изложбе, коју организује Бански двор у сарадњи са Галеријом '73 из Београда, са којом ће прије отварања изложбе бити потписан меморандум о сарадњи, који ће потписати директор Банског двора Младен Матовић и директорица Галерије '73 Мирела Пудар.

ГЛАС: Шта Вас је инспирисало на стварање једне такве серије слика и шта Вас веже за Србију и Републику Српску?

ЈЕЧИНА: Моја веза са Србијом и Републиком Србијом може се објаснити само једном речју, а то је љубав. Заиста осећам крвну везу са овом земљом. Дубоко у себи верујем да је ово једино место где могу да будем уметник и где налазим толико инспирације за своје будуће креације.

ГЛАС: Назначили сте да већину времена покушавате да изразите своје стање и како се осјећате док боравите у одређеним крајевима. Какав осјећај Вас веже за мјеста која сте насликали и доживјели?

ЈЕЧИНА: У својим сликама покушавам да дочарам моћ и снагу природе, као и везу човека са његовим пореклом. Не цртам лица људи и не покушавам да покажем нечију личност, не трудим се да места буду “препознатљива”. Ја само сликам једну енергију, која се на слици изражава бојама и облицима.

ГЛАС: Осим изложбе публика ће имати прилику да погледа и документарни филм о Вашем животу “У потрази за местом”. Шта можете да нам кажете о настанку филма и шта у ствари филм приказује о Вама и Вашем животу и умјетничком путу?

ЈЕЧИНА: Почећу са спојлером: ја сам већ нашла своје место, а моје место је Србија. Не желим да откривам све тајне филма, само ћу рећи да је мој пут био веома дуг и тежак. Рођена сам на граници са Јапаном и прошла сам много, много корака пре него што сам завршила ту где сам сада. Али најважније је да сам упознала огроман број људи који су веровали у мене и дали ми снагу да идем даље. Захваљујем се посебно Галерији '73 из Београда која је организовала представљање мојих слика у региону.

ГЛАС: Ко су Вам узори у свијету умјетности?

ЈЕЧИНА: Обични људи. У животу учим од најједноставнијих људи и верујем у једноставне истине.

ГЛАС: Осим поменуте изложбе да ли припремате или стварате нешто ново?

ЈЕЧИНА: У будућности планирам циклус изложби у другим градовима Републике Српске, а надам се да ћу инспирацију за своје нове слике пронаћи у граду Бањалуци. Радујем се отварању изложбе и позивам све!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана