Софија Аржаковскаја, глумица и балерина, предсједник жирија сребрне селекције Кестенбурга: Волим људе посвећене умјетности

Александра Глишић
Софија Аржаковскаја, глумица и балерина, предсједник жирија сребрне селекције Кестенбурга: Волим људе посвећене умјетности

Бањалука - У Бањалуку долазим са великим узбуђењем. На сцени сам од своје четврте године и наступала сам у различитим сценским жанровима: балету, позоришним представама, модерном плесу и мјузиклу.

Заљубљена сам у то што радим. Поштујем, разумијем и волим људе који су посвећени умјетности, глуми и стварању, као што сам и сама.

Овим ријечима популарна руска балерина и глумица Софија Аржаковскаја образлаже своју одлуку да прихвати улогу предсједника жирија сребрне селекције Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" који почиње сутра и траје до 3. августа у Бањалуци. Руска дива за "Глас Српске" говорила је о улогама које је остварила, умјетности, снимању у Холивуду и о новијој филмској продукцији.

- Најзахтјевнија улога у каријери за мене је она коју сам остварила у филму "Бијели лабуд", гдје сам сарађивала са Кристијаном Слејтером. У том филму сам искусила мноштво другачијих и неочекиваних ситуација, и добрих и лоших. Морала сам да будем мајка иако нисам знала како то стварно изгледа. Своје балетске вјештине морала сам да усавршим до професионалног нивоа руске примабалерине и било је потребно да смршам десет килограма, у складу са тим како једна руска балерина треба да изгледа - каже Аржаковскаја. 

Од балетске сцене преко различитих ликова које је оживљавала на филмском платну ова умјетница имала је срећу да оствари широку лепезу улога.

- Све улоге су једнако драге када се оствари веза са редитељем, партнером и екипом - примјећује глумица која у Бањалуку долази на позив директора "Кестенбурга" Александра Пејаковића.

Аржаковскаја ће бити гост предсједника Републике Српске Милорада Додика. Не крије да са узбуђењем очекује сусрет са, како је навела, "харизматичним предсједником Републике Српске Милорадом Додиком".

- Велика ми је част што ћу имати прилику и да упознам славног редитељ  Емира Кустурицу, чије филмове и музику обожавам. Захвална сам организатору "Кестенбугра", који ми је пружио прилику да радим са студентима и оцјењујем њихово стваралаштво, али и да разговарам са људима из Бањалуке и Српске и упознам ваш менталитет - признаје Аржаковскаја.

Већину филмова снимила је у Холивуду, а у акционом филму "Сјене и рај" имала је прилику да сарађује са легендарним Марком Даскасом, Денијем Треом и Армандом Асантеом.

- Они су велики професионалци и сваки од њих ме је научио нешто ново. Морала сам да се борим, падам низ планину, крећем у блату у правој војничкој униформи што је само по себи тешко. Била је то права акција - присјетила се Аржаковскаја.

У посљедње вријеме није много пратила српску кинематографију.

- Као мајка малог дјетета, нисам имала прилику да погледам новију српску продукцију. Али потрудићу се да сада то надокнадим - прича глумица. 

И у балету и у свијету филма за ову умјетницу постоји нешто што није физички мјерљиво.

- У балету и на филму најљепша је суша сваког појединачног извођача. Све је у души и осјећањима - завршила је Аржаковскаја причу.

Хумор руских цртаћа

- У посљедњих годину и по гледала сам цртане филмове за развој дјеце и много сам научила из њих, нарочито из руских цртаних филмова за које вјерујем да нису рађени само за дјецу, него и за родитеље јер су испуњени сарказмом и одличним смислом за хумор - каже Софија Аржаковскаја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана