Снага Десанке Максимовић оживјела на сцени у Требињу

Ратомир Мијановић
Снага Десанке Максимовић оживјела на сцени у Требињу

Требиње - Монодраму "Опорука", која казује животослов једног од највећих и најомиљенијих српских пјесника Десанке Максимовић, на позоришној сцени Дома младих у Требињу извела је млада глумица аматерског ансамбла "Освит" из Билеће Драгана Мискин.

Нараторски и рецитаторски дио монодраме "Опорука", коју је млада глумица у уторак увече довела до савршенства, публика је подржала аплаузом.

Причама из дјетињства, оцу, мајци, свом родном крају, те бојом гласа, полетношћу и сјетом у очима Мискинова је у једночасовном извођењу оживјела пјесникињу на радост бројних посјетилаца.

- Монодраму сам радила годину и по и саживјела сам се са Десанком. Као студент српске књижевности имала сам потребу да људима приближим ко је и шта била Десанка Максимовић и шта је за њих урадила - рекла је глумица.

Публику је подсјетила на велику пјесникињу, њен лик и дјело.

- Она је била и учитељица и мајка и неко ко је оставио упечатљив траг на нашу књижевност - рекла је Мискинова.

Истакла је да се потрудила да што боље представи како је доживјела Десанкину поезију те да свој осјећај пренесе на гледаоце. Сценарио и режију за ову монодраму потписује Миодраг Хрњез Љумо, а он је додао да се Драганин труд исплатио и да је бар на тренутак учинила да пјесникиња буде присутна међу публиком.

- Било је ситуација гдје се публика након завршеног извођења не помјера и остане на својим мјестима као хипнотисана, након чега би Драгану награђивали дуготрајним аплаузима, али и оних када поједине даме плачући изађу из сале - присјећа се Љумо.

 Он сматра да у Херцеговини није довољно заступљена највећа пјесникиња српског рода, не само у животу Срба, већ ни у школама.

- На овај начин смо хтјели да ова наша порука допре до оних до којих треба и да схвате да би Десанка и њена поезија требало више да се изучава и да буде присутна у свакодневном животу, јер нас она учи да будемо људи - каже Љумо.

Монодрама је до сада изведена у Билећи, Гацку, Берковићима и Требињу, а планирано је да буде представљена и црногорској публици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана