Смотра стваралаштва средњошколаца посвећеног страдању Срба у Другом свјетском рату

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - У бањалучком Дому омладине данас је организована смотра стваралаштва ученика осам бањалучких средњих школа о теми "Култура сјећања и памћења" на којој је припремљен програм о страдању српског народа у Другом свјетском рату.

Смотра је организована у организацији Републичког педагошког завода, уз подршку ресорног министарства и Кабинета предсједника Републике Српске, у сарадњи са осам бањалучкх средњих школа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је новинарима да се ових дана обиљежава страдање у Јасеновцу, али да је чињеница да је српски народ страдао и у многом другим мјестима, као што су Пребиловци, Јадовно, Брод на Дрини и у Србији - Крагујевац, Краљево, Сајмиште.

Он је рекао да је обавеза Републичког педагошког завода да помогне ученицима основних и средњих школа да ове дане посвете људима који су дали свој живот за слободу коју је српски народ уживао претходних година.

"Та слобода која је стечена у Другом свјетском рату допринијела је да створимо Републику Српску", рекао је Дамјановић, подсјетивши да је смотра јуче одржана у Требињу и Бијељини, те да се организује у свим регијама Републике Српске.

"Ово је свакако резултат рада који смо ми радили претходних година, гдје је више од 120 наставника прошло обуку у Израелу у Јад Вашему, гдје су изучили методологију рада и изучавања страдања српског народа и то преносимо на наше ученике и сигуран сам да ће се ово наставити", рекао је Дамјановић.

У оквиру смотре постављена је изложба "Дјеца у логорима смрти Незавине Државе Хрватске /НДХ/" чији је аутор професор православне вјеронауке у Електротехничкој школи "Никола Тесла" Бојан Милијашевић.

Милијашевић је истакао да је кроз фотографије хронолошки приказанано страдање дјеце од офанзиве на Козару до депортације становништва Козаре, јасеновачких логора и спасавања дјеце из логора и смјештања у домове, односно прихватилишта.

Он је навео да званични подаци говоре да је у НДХ-а страдало 74.762 дјеце млађе од 14 година, међу којима је у сабирним, концентрационим и дјечијим логорима уморено 23.594 дјеце од којих су само јасеновачка стратишта прогутала 19.432 дјечија живота.

"На јасеновачким стратиштима је страдало скоро 20.000 српске дјеце, 5.469 ромске и око 2.000 јеврејске дјеце. Страдало је и више од 100 дјеце из редова хрватског и муслиманског народа", рекао је Милијашевић.

Професор српског језика и књижевности у Средњошколском центру "Гемит Апеирон" Тања Анчић Милијашевић рекла је да ђаци ове школе од 2015. године активно учествују у обиљежавању дана сјећања на жртве Јасеновца и на све невино пострадале српске жртве у Другом свјетском рату у НДХ-а.

Она је истакла да су овој школи Дане сјећања обиљежили 28. априла, када су се присјетили свих невино страдалих Срба и одали поштовање и указали љубав и заједничку вјерност према умрлима.

"Том приликом смо припремили и један документарни филм под називом `Из смрти у живот` којим смо жељели поручити свима да са вјером у васкрслог Господа и с вјером и надом у човјека који има невјероватне могућности да док живи да воли и прашта, свијет може постати боље мјесто за живот", рекла је Анчићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана