Шмизле донијеле феминистички дух у Новом Граду

Приредила: Александра Маџар
Шмизле донијеле феминистички дух у Новом Граду

Нови Град - Трећи фестивал позоришног стваралаштва "Новоградска сцена" отворен је у Новом Граду представом "Шмизле", у извођењу Позоришта младих Витез, која је прошле године проглашена најбољом.

Управник Позоришта младих Витез и продуцент представе "Шмизле" Иван Сајевић рекао је да ова комична представа, са феминистичком нотом, говори о женама зрелијег и млађег доба које, да би разбиле монотонију у животу, одлучују да оснују бенд који ће наступати у кафани.

Публика је имала прилику да погледа причу о шест жена из прошлог вијека у "кафани", које пјесмом и плесом одлуче да мијењају начин живљења. Одлучују да не буду подсјетница на прошло вријеме.

У представи глуме Берна Мишковић, Ана Марос, Мирна Матковић, Ивона Матошевић, Франка Матић, Антонела Лукић, Лорена Лукић и Петар Пејовић.

Позориште младих Витез ради седам година, а овој представи, која је урађена по тексту Мирољуба Недовића, у режији и адаптацији Бруне Гребенара, шест жена потпуно различитих карактера, живота и судбина, везује само једна заједничка тачка - бенд. Представа "Шмизле" ове године је освојила више награда на међународном фестивалу позоришта "Дардас" у Суботици, прво мјесто на 13. фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ те награду публике на Фестивалу позоришта "Аплауз 05" у Бањалуци.

- Програм Трећег фестивала позоришног стваралаштва "Новоградска сцена" је квалитетан, а жири ће објективно оцијенити сваку представу - рекао је предсједник жирија Аднан Решић.

Извршни директор театра "Сцена" и селектор фестивала Срећко Марчета изјавио је да ће у такмичарском дијелу Фестивала бити изведено девет представа, а да ће на крају фестивала једну представу, односно десету, одиграти глумци "Сцене".

Фестивал позоришног стваралаштва у Новом Граду, који организује театар "Сцена" уз подршку Културно-образовног центра и општине Нови Град, трајаће до 3. септембра.

У суботу, 15. августа, на програму је представа Мостарског позоришта младих 1974 - "Бити или не бити, то је питање".

Програм

На програму фестивала су и представе "На рубу свега" Позоришта Вишеград, "Е мој Ђуро, шта сада" позоришта "Радохоличари" из Двора, "Породичне приче" позоришта "Маске" из Костајнице, "Пут у Лилипут" ДИС театра Бањалука, "Потоп" Бањалучког студентског позоришта, те "Први пут" и "Пепељуга у земљи чуда" у извођењу глумаца Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Прњавора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана