Смиљана Маринковић, глумица: Видео-анимације једини партнери на сцени

Мирна Пијетловић
Смиљана Маринковић, глумица: Видео-анимације једини партнери на сцени

Бањалука - Пут у пустињу и кроз морску олују, силазак на дно мора и дубоко у земљу, те путовање кроз свемирске црвоточине до других планета авантуре су кроз које ће љубитељи театарског израза проћи у представи "Пустоловине Болета Комете".

Ово је све само не обична прича, осмишљена креативним снагама два бањалучка театра, "Невид" и Градског позоришта "Јазавац", у којој је лик Болета дочарала глумица Смиљана Маринковић.

Како се снашла у улози дјечака, те на који начин је посебан овај ауторски позоришни пројекат редитеља Марка Дукића, открила је у разговору за "Глас Српске".

- Марко је веома талентован, свестран и инспиративан момак. Када ме је позвао и представио пројекат, била сам одушевљена. Коначно нешто другачије. Одмах сам знала да нас чека напоран, али маштовит рад. Заправо, испоставило се да смо се више играли него радили - испричала нам је Смиљана.

Казала је да се током рада на овој представи сусрела са мноштвом изазова.

- Прво, први пут играм дечака. Бити сам на сцени је већ само по себи огроман изазов, праћен још већом одговорношћу, али и узбуђењем. Али оно што је сигурно био већи изазов је то што су ми једини партнери на сцени видео-анимације - открила је Смиљана неколико детаља о представи, чија премијера нас очекује у петак, 25. марта, у 18.06 часова на дјечијој "Јуху" сцени Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци.

Казала је да приликом овакве врсте позоришне игре све мора да буде израчунато, тачно, а опет довољно разиграно, да се не створи утисак кореографије.

- Пронаћи баланс и ускладити математику и глумачку слободу заправо је оно што је било најтеже постићи. А што се тиче стварања лика, трудили смо се и тежили томе да анимација и ја будемо једна целина - истакла је ова млада глумица.

Нагласила је да ће публику у театар привући управо то што је ова представа другачија од, вјероватно, свих које су до сада имали прилику да погледају на даскама бањалучких театара.

- Анимирана бајка није нешто што се често виђа у позоришту. Спој анимације и живог лика је оно што овај пројекат издваја од других. Ово је занимљив спој живе глумачке игре, анимације, духовитог текста, звучних и светлосних ефеката. Мислим да ће представа бити занимљива и одраслима, као и деци - закључила је Смиљана Маринковић.

Ова интересантна представа је у потпуности ауторски пројекат Марка Дукића из "Невид" театра, који је поред режије и аутор текста, аутор и извођач музике, анимација, илустрација и дизајна.

Костиме и реквизите је урадила Нина Поповић, дизајнер звука је Алберт Савић, а гласове су посудили Александра Спасојевић, Горан Дамјанац, Дејан Андрић, као и Марко Дукић и Нина Поповић.

Бајка

Анимирана бајка за дјецу, младе и одрасле "Пустоловине Болета Комете" приказује фантастични драматуршки склоп у којем се чудесно испреплићу жива глумачка игра, пројектована анимација на платну, звучни и свјетлосни ефекти. То је прича о дјечаку Болету Комети, који је у потрази за својим несталим оцем, кога је отео Сум Су­м, биће из свемира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана