Смијењена Маја Додиг, Дијана Грбић на челу Народног позоришта Српске

Драгана Орловић
Смијењена Маја Додиг, Дијана Грбић на челу Народног позоришта Српске

Бањалука - На данашњој сједници Владе Републике Српске смијењена је Маја Додиг са мјеста директора Народног позоришта РС.

Влада Српске именовала је за новог в.д. директора Дијану Грбић, која је била члан Управног одбора Народног позоришта, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске..

У записнику о извршеној ванредној инспекцијској контроли Републичке управе за инспекцијске послове констатовано је да директорица Народног позоришта Републике Српске није извршавала обавезе прописане законом, те је својим поступцима довела у питање остваривање циљева и задатака због којих је позориште основано, наводи се у саопштењу.

Из Министарства просвјете и културе подсјећају да су запримили неколико представки у којима се указује на провођење мобинга и дискриминације радника од стране директорице, као и на одређене неправилности и незаконит рад директорице ове установе.

Инспекторат Републике Српске саопштио је прије два дана да републички инспектори истражују пријаву о мобингу и дискриминацији радника у Народном позоришту Републике Српске од стране директорице Маје Додиг.

 -У складу са законом прописаним надлежностима и овлаштењима, Инспекција рада покренула је инспекцијски поступак, који је још у току, те ћемо конкретне резултате моћи саопштити након окончања саме контроле - саопштили су из Инспектората.

У понедјељак је у медијима једна од запослених у позоришту, костимографкиња Ивана Ристић, изјавила да Додигова „од дана када је дошла има дневну листу особа које су на мети“.

-Мобингује сваког ко јој искаже своје мишљење, а чак имамо и пример где колеге нису имале прилику ни да је упознају, нити да јој се докажу и они су били склоњени, понижени и одбачени, јер просто 'то је њено право - рекла је Ристићева.

Додала је да се Додигова понаша као да је позориште њено насљедство и да радници ничему нису допринијели за бољитак позоришта.

-Неким људима је чак забрањен улаз у ову културну институцију - изјавила је Ристићева.

У медијима је објављено и да је колектив у Народном позоришту подијељен и да владају нездрава атмосфера, подјеле и интриге.

Додигова ТАДА није жељела да коментарише ову пријаву и поручила да се ради о тенденциозном и неутемељеном информисању јавности о њој и њеном раду.

-Неутемељена је тврдња у којој извор наводи да је колектив у овој културној установи подијељен и да су између себе посвађани те да је 90 одсто људи против Маје Додиг - написано је у демантију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана