Слово о Његошу за почетак

Александра Глишић
Слово о Његошу за почетак

Београд - Међународни научни састанак слависта у Вукове дане свечано је отворен јуче на Филолошком факултету у Београду, а међу учесницима су и проф. др Миланка Бабић из Источног Сарајева и књижевник Бранко Брђанин из Бањалуке.

Скуп, 43. по реду, трајаће до 15. септембра у организацији Међународног славистичког центра.

- Научни значај, занимљивост и актуелност ове тематике учинили су да на конференцији, с рефератима и научним саопштењима учествује око 120 научника из наше земље и других европских земаља - рекли су из организације ове међународне манифестације.

Подсјетили су да учесници 43. међународног научног састанка слависта долазе из разних универзитета и културних и образовних институција из више земаља.

- Поводом великог јубилеја, 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, што је и књижевна тема овогодишњег међународног састанка, на свечаном отварању "Слово о Његошу" одржао је пјесник Рајко Петров Ного, добитник награде "Извиискра Његошева" за 2010. годину - рекла је управник Међународног славистичког центра проф. др Драгана Мршевић-Радовић.

Овогодишња научна конференција има двије теме "Иновациони процеси у српском књижевном језику - утицаји других језика и култура" и "Његош у своме времену и данас".

Тема рада Бранка Брђанина је "Његошев 'Горски вијенац' у (сценском) преводу", а рада Миланке Бабић "Књижевно-умјетничке иновације у семантичком пољу лексеме ђаво".

За почетак конференције припремљена је и објављена Књига резимеа, зборници реферата са претходног, 42. међународног научног састанка слависта у Вукове дане. Ове године настављена је едиција "Предавања", изашла је друга књига "Предавања 2", која треба да што боље представи страним студентима богатство српске културе, љепоту језика, као и непролазне вредности књижевног стваралаштва у српској књижевности.

Ова књига представља и путопис по светим мјестима српске културе, центрима културног живота, духовним центрима, из којих зраче најпозитивније поруке усмјерене према младим људима.

Зборник

По завршетку овогодишњег научног састанка прихваћени научни реферати са међународном рецензијом биће објављени у зборнику. До сада је уз учешће најеминентнијих свјетских слависта објављено више од стотину томова зборника научних реферата из српског језика и књижевности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана