Слободан Владушић: Српска култура мора у сајбер свијет

Александра Глишић
Слободан Владушић: Српска култура мора у сајбер свијет

Нови Сад - Српска култура мора да се укључи у сајбер свијет. Мој роман је корак у том правцу, један корак даље од онога који је начинио Милорад Павић са својим интернет романима.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Слободан Владушић, аутор дјела "Ми избрисани", првог сајбер романа у српској књижевности, који ће бити промовисан сутра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Јунаци Владушићевог романа истовремено се крећу по оба свијета, реалном и виртуелном.

- Ми данас живимо у једном свијету који је истовремено и реалан и виртуелан. Тачније речено, мислим да је свијет интернета, где се одвија добар део мог романа, наставак реалног свијета. Онај ко је изабрао да се обрати јавности мора да буде присутан у том свијету - казао је Владушић.

Издавачка кућа "Лагуна" роман је најавила као дјело које доноси "јединствену атмосферу сајбер мистике, иза које се наслућују обриси постоктобарске Србије и епохе у којој људе више неће убијати, већ брисати".

Аутор је рекао да читаоце очекује необичан и занимљив роман са елементима крими-жанра, који се чита у једном даху. Такво мишљење изнијели су први љубитељи овог жанра, који су послије читања контактирали са Владушићем.

- Али ту занимљивост роман не плаћа плиткошћу. Мислим да је кључна особина овог дела једна јединствена, непоновљива атмосфера, која читаоца увлачи у причу и која, заправо, не може да се преприча. Као што не може да се преприча ни оно што роман покушава да задржи у сећању - истакао је Владушић.

Књижевне промоције сматра веома важним елементом на путу који повезује нова дјела са читаоцима.

- Број посетилаца није од кључне важности. Важније је колико су ти људи блиски књижевности. А таквих на промоцијама заиста има. Дешавало ми се да од непознатих људи чујем ствари о мојим књигама које су и мени до тада биле невидљиве. То су драгоцена искуства - оцијенио је Владушић.

Први сусрет са романом љубитељима сајбер књижевности дао је идеју за филмску верзију дјела.

- Још је рано размишљати о екранизацији романа, без обзира на то што су ми неки читаоци казали да је роман филмичан. Међутим, онај кога то занима може погледати одличан видео-трејлер роман на мом сајту - казао је Владушић.

Награде

За свој први роман "Forward" Слободан Владушић добио је награде "Борислав Пекић" и "Златни сунцокрет". Добитник је и признања "Милан Богдановић" за најбољу књижевну критику, као и награде "Исидора Секулић".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана