Слободан Пешић: Живимо у култури амбалаже

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Удружење филмских уметника Србије додјелило је престижне годишње награде УФУС-а за 2021, а за филмско стваралаштво у 2021, у категорији дугометражног играног филма, припала је Слободану Пешићу за режију филма "Не играј на Енглезе".

Захваливши се на награди, редитељ Слободан Пешић је цитирао уругвајског писца, новинара и политичара Едуарда Галеана. "Ми живимо у свету где су сахране важније од покојника, где су свадбе важније од љубави, где је изглед важнији од памети. Ми живимо у култури амбалаже која презире садржај", рекао је Пешић јуче, описујући стање у српској, али и светској кинематографији и медијима.

"Не играј на Енглезе" прати тројицу дугогодишњих пријатеља Булета, Пиксија и Пауна које повезује заједничка страст према клађењу на резултате утакмица енглеске фудбалске лиге. Током само једног полувремена, прелазећи из комедије у драму и назад, неизвесност резултата ће избацити ненадано на површину сав "прљав веш" њиховог односа.

Главне улоге тумаче недавно преминули глумац Марко Живић, Данијел Сич и Иван Томић, док се у споредним појављују Исидора Грађанин, Франо Ласић, Весна Чипчић, Милорад Капор, Марија Вицковић, Павле Веселиновић, Мариана Аранђеловић, Ðорђе Креча и Ирена Мишовић. Филм "Не играј на Енглезе" доживео је светску премијеру на овогодишњим 56. Филмским сусретима у Нишу, на којем је Ивану Томићу додјељена Повеља за изузетну мушку улогу. Филм ће почети да се приказује у нашим биоскопима од 12. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана