Слободан Перишић, редитељ и глумац: Самообмана о великом ја

Агенције
Слободан Перишић, редитељ и глумац: Самообмана о великом ја

Бањалука - Трагедија нашег времена је што све суперлативе овог свијета за себе узимају морално и духовно биједни људи. У свом несвјесном бауљању кроз властити мрак преузимају одговорност за заједницу. А све то у сврху самообмане о великом ја.

Снажним ријечима за "Глас Српске" редитељ и глумац Слободан Перишић најављује вечерашњу премијеру надреалне сатиричне приче "Родољуб" ("Чујеш ли, мама, мој вапај!?") по тексту Војислава Савића.

Публика која дође на премијеру, која ће бити одржана у 20.30 часова на сцени "Петар Кочић", каже Перишић, осјетиће енергију осам глумаца који се појављују на сцени, али ће видјети и још неке креације у којима учествују људи који се не појављују физички у комаду.

За дјело оригиналног назива "Чујеш ли мама, мој вапај!?" драмског писца Војислава Савића, чији је рад овјенчан значајном наградом "Бранислав Нушић", одлучио се због специфичности тог аутора.

- Посебан је и његов свијет који је пренио на хартију, нудећи га као основни предуслов за будићу позоришну представу. А тема којом сам желио да се бавим је била пресудна за избор текста. Самообожавање је кључна проблематика и покушај човјека да од себе направи Бога данашњице (да се обожи). Самим покушајем да се било који појединац обожи, да му се додијели титула свемогућег и преузме улогу Бога, крећемо се истим путем већ годинама, а исход је увијек неминован, деструктиван и трагичан - објаснио је Перишић.

Насловну улогу игра Бранко Јанковић, али, каже Перишић, представа је колективни чин, а то никада не смије да се заборави. У том случају, појединац може да постане Родољуб, који је приказан у представи.

Додао је да су Николина Јелисавац, Ања Илић, Наташа Иванчевић, Златан Видовић, Рок Радиша, Огњен Копуз и Бошко Ђурђевић глумци без којих нема ни насловне улоге. Највише пажње приликом режије посветио је раду са њима.

- Глумачка игра је основни предуслов за добру представу. Неко ће сад рећи да сам могао мало и режијом да се бавим. Редитељи који се не баве глумцима су себични или невјешти, приказују само себе - сматра Перишић, којем је ово прва режија у Народном позоришту РС.

Улоге је, каже, као и све у животу, повјерио онима којима вјерује.

- Нажалост, наше друштво почива на хијерархијском принципу у свим областима, гдје се сви учесници такмиче. У самом том надметању се стиче и статус, самим тим се стварају подређени у том систему. Ту аутоматски долази до подјеле која је предуслов за сукоб. И то нисмо у стању промијенити вијековима, већ понављамо обрасце који нас стално наводе на идентичне грешке. И онда се чудимо како је модеран Шекспир или Чехов - рекао је Перишић.

Зато се и каже да не постоје велике и мале улоге, подсјећа Перишић, те да би било пожељно да се то примијени у друштву.

Морал

- Наш Родољуб се самообожавањем претвара у моралну наказу која суштински убија сваку идеју заједнице, љубави и самог Бога. Он је лидер данашњице кога одликује егоистички себичлук. Он је лидер који израбљује своје сљедбенике - прича Слободан Перишић.

Печат: Перишић режира први пут

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана